Jonathan Carlsbogård under landslagets pressträff i Göteborg.
Jonathan Carlsbogård under landslagets pressträff i Göteborg. - Foto: Adam Ihse/TT

Inget handbolls-VM i Saudi: "Känns jättebra"

Saudiarabien ville arrangera herrarnas handbolls-VM 2029 eller 2031. Men landet ratades i ansökningsprocessen. Det känns jättebra, säger landslagets vänsternia Jonathan Carlsbogård.


Fakta: Framtida mästerskap

Den 16 april ska IHF formellt besluta vilka som får arrangera handbolls-VM 2029 och 2031, på både herr- och damsidan.

Herrarnas VM och EM framöver:

VM 2025: Danmark/Norge/Kroatien.

EM 2026: Sverige/Danmark/Norge.

VM 2027: Tyskland.

EM 2028: Spanien/Portugal/Schweiz.

VM 2029: Danmark/Norge/Island eller Tyskland/Frankrike.

VM 2031: Danmark/Norge/Island eller Tyskland/Frankrike.

Om drygt en månad ska internationella handbollsförbundet (IHF) besluta vilka länder som får arrangera VM 2029 och 2031.

Jonathan Carlsbogård kände sig länge säker på att Saudiarabien skulle sno åt sig ett av mästerskapen och bli en kontroversiell VM-värd.

— Ja, man satt bara och väntade på att den skulle ticka in. Det kändes så, säger göteborgaren.

Men när IHF i början av mars presenterade de kvarvarande kandidaterna blev Carlsbogård och många andra förvånade. Saudiarabien hade ratats i processen. I stället kommer ett av mästerskapen hamna i Danmark/Norge/Island och det andra i Frankrike/Tyskland.

— Det blir bra på flera plan. Sportsligt blir det bra med Europa, med mycket publik. Sedan även på det mänskliga planet känns det väldigt bra att det inte hamnar i Saudiarabien, säger Carlsbogård.

Har spelat där

Han har två säsonger i rad spelat klubbturneringen Super Globe med FC Barcelona, i landet som får stark kritik för sina stora brister gällande mänskliga rättigheter.

— Vi åker ju dit, är på hotellet, åker till träningshallen och sedan är det matcher. Så det är svårt att säga så mycket, mer än att man vet att situationen i landet är långt ifrån optimal, säger 28-åringen.

Saudiarabien har investerat stort i bland annat golf och fotboll och anklagas för "sportswashing", ett sätt att genom olika idrottsarrangemang förbättra landets rykte.

Norge har tydligt tagit ställning mot Saudiarabiens kandidatur för att arrangera VM. Sverige har däremot legat lågt.

— Vi har avvaktat eftersom det inte har kommit till något skarpt läge, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

"Är positivt"

Efter beskedet om att Saudiarabien inte får arrangera VM inom en överskådlig framtid verkar enigheten i alla fall vara stor i svensklägret. Det redan OS-klara landslaget är den här veckan samlat i Göteborg för ett träningsläger, och både spelare och ledare ser fram emot fler mästerskap på europeisk mark framöver.

Mittnian Jim Gottfridsson:

— Det är positivt att det blir fler mästerskap i Europa. Det är bara att titta på det senaste Europamästerskapet i Tyskland – vi vill vara där det finns publik. Sedan att alla länder ska förhålla sig till mänskliga rättigheter, det är ju a och o.

Förbundskapten Glenn Solberg:

— Det är klart att vi önskar att vår sport är på ställen där folk behandlar alla människor med respekt.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!