USA-ledda styrkor lämnade Afghanistan i augusti 2021 och här säljs talibanernas flagga i Kandahar, söder om huvudstaden Kabul, för att fira tvåårsdagen 2023. Arkivbild.
USA-ledda styrkor lämnade Afghanistan i augusti 2021 och här säljs talibanernas flagga i Kandahar, söder om huvudstaden Kabul, för att fira tvåårsdagen 2023. Arkivbild. - Foto: Abdul Khaliq/AP/TT

Löftet: Talibaner kommer inte gå in med flaggan

Internationella olympiska kommittén verkar inte stoppa Afghanistan – där kvinnor inte får idrotta – från OS i sommar. Ett tydligt besked kan dock IOK lämna. Talibaner kommer inte gå in på Olympiastadion i Paris med den svartvita flaggan, säger ledamoten Kristin Kloster.


Internationella olympiska kommittén (IOK) har sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021 haft en konstant dialog med Afghanistans olympiska kommitté, som sedan dess verkar i exil.

— Vi gör allt vi kan inom vårt system för att göra det möjligt för det afghanska folket och flickor att få utöva idrott och i slutändan kunna delta i OS, sade norskan Kristin Kloster, som sitter med i IOK:s styrelse, under den idrottspolitiska konferensen Play the Game i Trondheim för en dryg månad sedan.

Några indikationer om att IOK skulle stoppa afghanskt OS-deltagande på grund av att flickor och kvinnor inte längre tillåts utöva idrott i landet gav Kloster inte.

Vid de asiatiska spelen 2023 i Kina deltog 17 afghanska kvinnor, bland annat ett volleybollag där spelarna lever i exil.

Arrangörerna i Paris planerar för en ovanlig invigning den 26 juli: OS-aktiva ska åka runt på båtar på floden Seine. President Emmanuel Macron har dock uppgett att det finns en plan B och C om säkerhetsläget kräver det.

Om alternativen är en traditionell invigning på en stadion är oklart, men om det blir så är IOK tydliga vad gäller Afghanistans flagga.

— Talibaner kommer inte gå in på Olympiastadion i Paris med den svartvita flaggan, säger Kristin Kloster.

Sedan talibanernas maktövertagande har landets svarta, röda och gröna flagga med ett vitt emblem ersatts med rörelsens svart-vita flagga.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!