Jon Dahl Tomasson gör sin första match som förbundskapten i kväll.
Jon Dahl Tomasson gör sin första match som förbundskapten i kväll. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Dyster svensk debutlista – kan Tomasson bryta sviten?

Jon Dahl Tomasson leder fotbollslandslaget för första gången i kväll. Han gör det mot synnerligen svårt motstånd – Portugal i Guimarães. Svenska förbundskaptensdebuter är ingen rolig läsning. Ingen av hans fem föregångare vann sin första landskamp.

+ Tommy Svensson, 1991–1997

Debuten: Grekland borta, april 1991.

Så gick det: 2–2. Målskyttar: Magnus Erlingmark och Håkan Mild.

Matchen: Vid den här tiden var intresset för svensk fotboll allmänt ljummet och för landslaget svalt efter VM-fiaskot i Italien året innan.

Omdömet: Den lågmälde, men beslutsamme, Svensson jobbade på med många av de yngre spelare Olle Nordin skolat in. Tre år senare firade landslaget sin största stund i modern tid – VM-bronset i USA.

+ Tommy Söderberg, 1998–2004

Debuten: Spanien borta, mars 1998. Söderberg inledde med en januariturné som gav 1–0 mot USA och 0–0 mot Jamaica, men då saknades tillgång till utlandsproffs.

Så gick det: Ytterst illa. Förlust med 0–4.

Matchen: Spanjorerna gjorde lite som de ville, hade 3–0 efter 31 minuter. Det hjälpte inte att målvakten Håkan Svensson bytte handskar i pausen. I andra kom 4–0.

Att notera: Klas Ingesson testades som mittfältslibero. Han spelade aldrig mer i landslaget efter kvällen i Vigo. Pär Zetterberg spelade sin enda 90-minutersmatch under Söderberg.

Omdömet: Smällen tog hårt, men landslaget reste sig och inledde på hösten VM-kvalet med att slå England på Råsunda.

+ Lars Lagerbäck, 2004–2009

Debuten: Nederländerna på Råsunda, augusti 2004.

Så gick det: 2–2. Mattias Jonson och Zlatan Ibrahimovic gjorde målen.

Bör påpekas: Lagerbäck var med redan i Vigo, som assisterande förbundskapten. Åren 2000–2004 delade han och Söderberg på ledarskapet.

Matchen: Ibrahimovic gick hårt åt Rafael van der Vaart, två grabbar som inte bjuder hem varandra på en middag. Båda spelade i Ajax, men kompisar var de inte.

Omdömet: Fokus låg på det kommande VM-kvalet. Några veckor senare krossades Malta i Valletta. Zlatan bjöd på ett hattrick mellan 4:e och 14:e minuten i 7–0-segern.

+ Erik Hamrén, 2009–2016

Debuten: Italien borta, november 2009.

Så gick det: Förlust. Giorgio Chiellinis mål efter 28 minuter stod sig som matchens enda.

Det nya: 4–2–3–1-systemet.

Charmoffensiven: Hamrén pepprade på om vikten av "shining" och körde öppet hus inför landskampen i Cesena. Spelare som Olof Mellberg och Johan Elmander fick snällt "göra media" som alla andra dagen före matchen.

Omdömet: Kritiken var inte särskilt hård. Hamrén fick ha sina drömmar och visioner och två år senare tog han landslaget till EM-slutspelet.