Robin Olsen under lördagens träning på Friends arena.
Robin Olsen under lördagens träning på Friends arena. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Olsen: "Måste visa att vi lärt oss något"

Förnedringen i Portugal är förbi. Men först har spelarna noga sett tillbaka på misstagen de gjorde i 2–5-förlusten. Sättet vi släpper in målen på svider lite extra, säger Robin Olsen.


Ungefär tolv timmar efter att ha landat i Sverige klev landslaget ut för sin första träning på Friends arena med Jon Dahl Tomasson vid rodret.

— Vi blev lite senare än vi tänkt. Planet var lite sent, säger Tomasson när han möter journalister inför passet.

Landslaget skulle haft ett taktiskt möte på fredagskvällen. I stället fick de snacka om Portugalmatchen – 2–5-överkörningen på bortaplan i danskens debut som förbundskapten – på lördagsförmiddagen.

"Känns som att alla pratar"

— Det var ett bra snack, ett bra möte. Vi pratade om saker vi gjorde bra och saker vi kunde göra bättre. Nu lämnar vi Portugal bakom oss och tar de bra sakerna med oss, säger Tomasson.

Landslagsmålvakten Robin Olsen håller med om att mötet var bra:

— Vi gick igenom en hel del klipp. Och det är faktiskt många som pratar, det känns som att alla pratade faktiskt, säger den mångåriga landslagsmålvakten.

Vad var det viktigaste ni pratade om?

— Vi tittade igenom en hel del av målen vi släppte in. Det är mycket positionering som spelar roll. Det har varit viktiga saker.

"Känner mig trygg"

Målvaktsrollen genomgår just nu en förändring efter att Jon Dahl Tomasson intagit förbundskaptensposten. Även Sveriges landslagsmålvakter ska tänka bollinnehav.

— Det är kul. Det är den fotbollen jag tycker om. Jag känner mig trygg med det, säger Olsen.

Han fortsätter:

— Behöver du slå en långboll så måste du slå en långboll men tanken är att vi ska spela bakifrån.

Lördagens träningspass var av det lugnare slaget, med mycket inslag av taktiska direktiv. Men det är en sak förstå ett spelsätt när man tittar på video eller får direktiv på en träningsplan – och en annan att implementera den i match, menar Olsen.

— Det gäller för oss att komma ut på måndag och visa att vi lärt oss någonting. Förhoppningsvis får vi visa det svenska folket att vi står för offensiv fotboll, säger han.

Hur det svenska folkets intresse för matchen mot Albanien på måndagskvällen ser ut så här långt? Under lördagsförmiddagen hade antalet sålda biljetter just passerat 16 000.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!