Elfsborgs lagkapten Johan Larsson: 'Det viktigaste är att vi har trygga och säkra arrangemang så barn vill fortsätta att gå på våra matcher'. Arkivbild.
Elfsborgs lagkapten Johan Larsson: 'Det viktigaste är att vi har trygga och säkra arrangemang så barn vill fortsätta att gå på våra matcher'. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Fotbollsstjärnorna: Får inte skrämma bort barnen

Antalet allvarliga ordningsstörningar ökade under den allsvenska säsongen 2023. Då tänker ligans spelare på barnen. Att de inte ska känna sig otrygga är på något sätt det viktigaste i mina ögon, säger Johan Larsson i Elfsborg.


I polisens rapport om fotbollsallsvenskan 2023 konstaterades att ordningsläget på allsvenska matcher generellt var detsamma som säsongen 2022. Däremot ökade antalet allvarliga ordningsstörningar.

Vid 24 tillfällen tvingades polisen använda sina resurser för att återställa ordningen och omkring 100 poliser utsattes för våld i sin yrkesutövning.

— Det är tråkigt så klart. Det tror jag att alla tycker, säger Johan Larsson.

Elfsborgs lagkapten lyfter att han vill ha fullsatta läktare, hög stämning – men…

— Det viktigaste är att vi har trygga och säkra arrangemang så barn vill fortsätta att gå på våra matcher, så vi får framtidens fotbollsfans att växa. Att de inte ska känna sig otrygga är på något sätt det viktigaste i mina ögon.

"Är förkastligt"

Flera spelare skriver under på Larssons argumentation. Exempelvis Magnus Eriksson, lagkapten i Djurgården, som också reagerar på att det är fler allvarliga incidenter nu än tidigare.

— Det tycker jag ska väck. Det tycker jag är förkastligt. Vi får inte skrämma bort den yngre generationen.

Samtidigt vill han behålla hetsen och känslorna på läktaren.

— Det är en jäkla balansgång, säger Eriksson.

Malmö FF:s tränare Henrik Rydström ger även han sin bild på allsvenskans ordningsstörningar och hur man kan tänkas bemöta dem.

— Bryter du mot lagen så bryter du mot lagen. Men var drar vi gränsen?, frågar sig Rydström.

— Tränare får inte göra yviga gester, spelare får inte reagera. Jag är rädd att vi drar det till en gräns där vi vill ha robotar och en ren och underbar cinematisk upplevelse. Det är inte fotboll, fotboll handlar om passion och att man reagerar. Vi får inte ta bort det bara.

Vill inte ha fler avbrott

AIK:s Sotirios Papagiannopoulos efterfrågar en större förståelse från båda sidor:

— Jag tycker att man ska försöka ha en dialog mellan fansen och polisen. Så man inte bara tar ett beslut som ingen har någon förståelse för. Det behöver vara en öppen dialog för att förbättra det här.

Spelarna TT varit i kontakt med är rörande överens på en punkt. Fler spelavbrott är inte något de inte vill se under årets säsong.

— Det är det sista vi behöver inom svensk fotboll. Det är klart att uppehållen påverkar. Det är helt klart problematiskt, säger Magnus Eriksson.

Djurgårdens match mot IFK Göteborg sköts upp efter att bengalbränning skapade rökbildning på Tele2 arena. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!