Niklas Edin under VM i fjol. Arkivbild.
Niklas Edin under VM i fjol. Arkivbild. - Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press/AP

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Sex VM-guld, sju EM-guld, ett OS-guld. Vad mer finns att bevisa för lag Niklas Edin? Vi är alla riktiga vinnarskallar, men känner ingen press att behöva vinna mer, säger skippern inför premiären i curling-VM.


Det är med en rätt skön känsla som Niklas Edin och hans lagkamrater har rest till schweiziska Schaffhausen, där VM-curlandet inleds i helgen.

De är trygga med att prisskåpen redan är överfyllda av guldmedaljer där hemma, men vet samtidigt att chansen finns till påfyllning nästa helg.

— Jag skulle säga att topp 5 – då räknar jag in oss, Kanada, Skottland, Schweiz och Italien – alla har ganska bra och likvärdiga chanser att vinna. Det är nog närapå 20 procents chans var, vilket är lite unikt. Jag tror inget annat lag kommer kunna vinna, säger Niklas Edin till TT i väntan på att flyget mot VM ska lämna Arlanda.

Knäproblem

Han förde det rutinerade laget till sjätte VM-guldet i Las Vegas för två år sedan, bara ett par månader efter det efterlängtade OS-guldet i Peking.

Fjolåret blev inte lika framgångsrikt. Efter att Edin kommit tillbaka från en knäoperation blev VM medaljlöst, men i november blev det i alla fall ett EM-silver efter en rysarfinal mot Skottland.

— Vi har ganska mycket revanschlust nu, vi torskade ju EM-finalen i extraomgång. Och knäet är betydligt bättre än för ett år sedan.

“Betydligt bättre” ska dock inte tolkas som “helt hundra”.

— Nej, det känns väl inte så. Nu har det gått nästan ett och ett halvt år (sedan meniskoperationen) och jag kan fortfarande inte sitta på huk. Hundra kommer det nog dröja väldigt länge innan det är, men själva frånskjutet går bra så jag har inga större “issues” med knäet rent curlingmässigt.

Siktar mot OS 2026

Den nu 38-årige Edin, som har sällskap av Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och Daniel Magnusson i laget, har guldförsvaret i OS i Cortina/Milano om två år som sitt stora mål. Insatserna i de två kommande VM-turneringarna ligger till grund för vilka nio länder – förutom arrangörslandet Italien – som får vara med då.

Sverige inleder VM mot Nederländerna på lördagseftermiddagen.

— En väldigt lagom första match, på pappret ett av de svagare lagen. Men det kan vara lite slump i första matcherna, isarna brukar inte vara riktigt trimmade och ismakarna letar lite. Sedan blir Schweiz på söndag en riktig nyckelmatch, säger Niklas Edin.

Tretton lag är med i VM. Lag 1 och 2 går direkt till semifinal, lag 3 till 6 får spela kvartsfinal för att försöka ta sig dit.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!