Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström. - Foto: Oscar Olsson/TT

Nedtränat OS-hopp på hemmaplan: "Bra träning"

Dubbla VM-guld var den perfekta starten på OS-året. När Sarah Sjöström nu tävlar på hemmaplan i Swim Open gör hon det under en intensiv träningsperiod. Det är bra träning att försöka simma fort när man är lite småsliten, säger hon.


Sjöström inleder Swim Open på fredagen med 50 meter fjäril, sedan simmar hon sin OS-distans 50 meter fritt på söndag och avrundar med 100 meter fritt på måndag.

Simdrottningen och OS-hoppet kommer till start efter en framgångsrik säsongsöppning med dubbla VM-guld i Doha i februari på 50 meter fjäril och 50 meter fritt.

— Det blev en kickstart på säsongen. Det är ett annorlunda år. Jag brukar inte simma så här fort i början på året så det är jättekul att börja med så snabba tider, säger Sjöström om insatsen på det VM som på grund av pandemin avgjordes ett år försenat.

Inte toppad

Direkt efter VM blev det vila och lättare träning.

När det nu är dags för Swim Open i Stockholm blir det med lite annorlunda förutsättningar.

— Jag har tränat helt normalt inför, vi har inte droppat volym eller styrketräning något. Det är första gången vi gör det på Swim Open, säger Sjöström och fortsätter:

— I vanliga fall brukar jag använda det här som en liten toppningstävling, men det är annorlunda upplägg eftersom vi hade VM i februari.

Toppningen kom till VM i stället och nästa toppning blir inför OS. Det brukar dock inte hindra simdrottningen från att simma fort.

Prisad – igen

Hon gillar tävlingen på hemmaplan och välkomnar avbrottet från hårdträningen.

— Det är jätteviktigt att få de här avbrotten i träning, det går inte bara att gneta på hela tiden. Man får se det som fartträning och så filmar coacherna loppen så vi får analyser efteråt, berättar hon.

Nyligen prisades Sjöström som årets simmare i Europa för 2023 då hon också vann dubbla VM-guld.

Det är femte gången hon vann det europeiska simförbundets utmärkelse.

— Det är jättekul och jag är tacksam för alla utmärkelser. Men det kanske är något jag kommer att uppskatta ännu mer efter karriären. Nu lever man på med vardagen och en sån bekräftelse påverkar mig inte som person, säger hon.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!