Russ Cook gick under söndagen i mål efter att ha sprungit över hela Afrika.
Russ Cook gick under söndagen i mål efter att ha sprungit över hela Afrika. - Foto: AP/TT

Ultralöparen i mål – sprang över hela Afrika

Under söndagen gick ultralöparen Russ Cook i mål. Engelsmannen har under ett knappt års tid sprungit över hela Afrika. Jag är lite trött, säger han till Sky efter målgången.


Han startade från den sydligaste delen av Sydafrika i april 2023. Och på söndagen, 352 dagar senare, gick ultralöparen Russ Cook i mål i Ras Angela, Tunisien efter att ha sprungit över hela Afrika.

Totalt har han sprungit 16 297 kilometer över 16 olika länder.

"De sa att det var omöjligt. Det säger de inte länge", skrev Cook på X, tidigare Twitter, när han hade 19 dagar kvar innan målgång.

Under hela sina resa har Cook uppdaterat på sina sociala medier om sin resa, och dokumenterat stora delar på Youtube. Fler och fler har blivit engagerade i hans resa, som han gjorde för att samla ihop pengar till välgörenhet. Totalt har han samlat ihop över 600 000 pund, motsvarande drygt åtta miljoner kronor.

Men Cook har inte haft någon enkel resa. 27-åringen har varit med om flera händelser som gjort att han många gånger nästan behövt avbryta sitt äventyr.

I Angola blev han och hans team rånade av väpnade män, i Kongo-Kinshasa blev han bortförd av män med machete och han har haft problem att få tillstånd att komma in i flera länder.

Flera löpare flög ned till Tunisien för att springa med Cook den sista biten innan målgång för att visa sitt stöd.

"Den första någonsin att springa över hela Afrika. Uppdraget slutfört", skriver han på X.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!