Kevin Bäckström blir avstängd från landslaget för sin dåliga kvinnosyn.
1 av 2
Kevin Bäckström blir avstängd från landslaget för sin dåliga kvinnosyn. - Foto: Scanpix, Faksimil/Instagram
Bäckström säger att han har förståelse för beslutet: "Jag postar mycket tjejer på Instagram och så".
2 av 2
Bäckström säger att han har förståelse för beslutet: "Jag postar mycket tjejer på Instagram och så". - Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Snowboardstjärnan sparkas ur landslaget - för sin kvinnosyn

Landslagsstjärnan i snowboard Kevin Bäckström är känd för att lägga ut nakenbilder på sin blogg. Nu har landslagsledningen tröttnat - och väljer att sparka honom ur landslaget.


Kevin Bäckström

Född: 1992
Klubb: Ulricehamn Snowboard Evolution
Bor: Ulricehamn
Höjdpunkt: Videopart of the year i Transworld Snowboarding
Favorittrick: Backside 180 no grab
Viktigt för mig: Ha kul
Drömåkning: Puder i Japan

Faktan från skidor.com

Den 20-årige snowboardåkaren Kevin Bäckström kritiserades av landslagsledningen i oktober förra året då han och några vänner besökte en strippklubb under ett pågående landslagsläger

Då sa landslagets sportchef Olle Danielsson att: "Det är så han bygger sin image men det är ingenting som vi i landslaget står för."

Bäckström, som ofta lägger ut nakenbilder på kvinnor i sin blogg, gick däremot över snowboardlandslagets gräns under söndagen. 

– Vi hade förhoppningar på att han skulle bättra sig. Tyvärr har vi inte nått fram med vårt budskap. Och i går (söndag) skrev han ett blogginlägg som är borttaget nu, där han angrep två journalister väldigt hårt. Det var så långt över gränsen som man bara kan gå. Det fick slutligen bägaren att rinna över, säger Danielsson till Expressen. 

"Jag postar mycket tjejer på Instagram"

I blogginlägget, som nu är borttaget, går han till attack mot två av Nyheter24:s reportrar. Han skrev bland annat att en är oskuld, fet och ser ut som en nallebjörn och att den andre var mobbad i skolan som liten.

Något som Danielsson bekräftar för Aftonbladet.

– Det är inte strippklubben som är det fällande utan mer vad som levererats på blogg och Instagram. Det eskalerade i går då han gick till angrepp mot två journalister från Nyheter24.

Anledningen är att Bäckström fick plats på den mindre smickrande utelistan och att Nyheter24 skrev en artikel i slutet av januari om hur han visar könsorganet i en video.

Bäckström själv tycker att det är tråkigt att han blir sparkad från landslaget och verkar ångerfull. Han kan förstå kritiken säger han.

– Ja, det gör det väl. Jag postar ju mycket tjejer och så på min Instagram. Jag vill bara väl. Jag har inget emot kvinnor. Jag har fått mycket kommentarer om att jag är kvinnohatare, men det är jag verkligen inte. Jag har ingenting emot kvinnor. Jag älskar kvinnor, säger han till Expressen.

"Väldigt mycket kvinnoförnedrande tendenser"

Landslagets sportchef Olle Danielsson verkar dock vara av en annan åsikt.

– Om man ser på bloggen så är det, tycker jag, väldigt mycket kvinnoförnedrande tendenser som inte är bra överhuvudtaget. Han lyfter fram erövringar och jobbar på det viset, i stället för att visa att han är en duktig snowboardåkare, säger han till Expressen

Bäckströms nära vän Tor Lundström, som var med under strippklubbsbesöket, blir inte avstängd från landslaget men väljer enligt Bäckström själv att avstå från landslaget i fortsättningen.

– Han tycker inte alls om det här (att Bäckström blir avstängd reds.anm.). Så han kommer att ta avstånd från landslaget från och med nu, säger 20-åringen till Sveriges radio

Till Aftonbladet berättar dessutom Danielsson att Bäckström har chansen att komma tillbaka till landslaget i framtiden.

– Vi har skrivit i pressmeddelandet att om han är villig att förändra sitt sätt att vara är det inga problem att komma tillbaka. Alla har rätt till en andra chans. Så enkelt är det. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!