Schackboxning – världens märkligaste sport?

Nyheter24 går under en månad igenom världens fyra kanske märkligaste sporter. Den här veckan: Schackboxning.


Genomgång

Du har fått nackspärr av att se idrottare som snubblar ner i puckelpistbackar och har skrattat åt nervösa tjurfäktare – men du har inte sett det värsta. Nyheter24 går varje vecka i en månad genom världens allra märkligaste sporter.

Schack och boxning kan betraktas som varandras motsatser när det kommer till sport. En lugn, långsam aktivitet för den den smart lagde – och en mindre lugn aktivitet för den kanske mindre smart lagde. 

Men de båda sporterna finns faktiskt också i en hybridform, där man blandar aktiviteterna vilket ger det logiska namnet schackboxning. 

Sammanlagt 11 ronder

Sporten uppfanns 1991 och har sedan dess blivit större för varje år. Reglerna är enkla: varje match börjar med fyra minuters schackspelande, följt av tre minuters boxande. Som mest spelar eller boxas de tävlande i sammanlagt 11 ronder. Vinner gör man genom att försätta sin motståndare i schack matt eller genom en så kallas knock out. 

Sporten, som sedan 2003 också har ett eget mästerskap organiserat av World Chess Boxing Organisation, går under slogan "Den hårdaste och smartaste människan på planeten". 

Nedan finns ett exempel på hur det kan se ut under en schackboxningsmatch. 


LÄS MER: Extrem strykning – världens märkligaste sport? 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

1 timme sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

1 timme sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

1 timme sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

1 timme sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

3 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.