OS.
Efter den rafflande matchen stod det klart att Kanada tar hem OS-guldet. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige tar OS-silver efter straffrysare mot Kanada

Under fredagseftermiddagen drog den rafflande OS-finalen i fotboll igång mellan Sverige och Kanada. Efter en förlängning som gick över i ett straffdrama stod det klart att Kanada tar hem OS-guldet. Sverige tar för andra gången i rad hem silvermedaljen.

Efter att ha slagit ut regerande OS-mästarna USA, Nya Zeeland och Australien var det under fredagseftermiddagen äntligen dags för den stora OS-finalen.

Matchen var först planerad 11.00 lokal tid, 04.00 i Sverige, vilket är en tid då det är allra varmast i Japan. Men efter att båda lagen, och många andra kritiserat tiden, sköts den fram till 14.00 svensk tid och 21.00 lokalt.

Sveriges damlandslag hade oddsen på sin sida och backades bland annat av herrarna i herrlandslaget och statsminister Stefan Löfven.

Under OS 2016 i Rio de Janeiro knep Sverige hem silvermedaljen efter att i finalen blivit besegrade av Tyskland med 1-2.

Svenska stjärnorna sjunger nationalsången innan avspark. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter avspark tog det bara två minuter innan matchens första hörna för Sverige. I 28:e minuten var det många som drog efter andan när Sofia Jakobsson sköt en boll mot målet, men missade med en hårsmån.

Men första målet väntade inte länge för bara sex minuter senare gjorde Kanadas mardröm Stina Blackstenius första målet i OS-finalen. Där med tog Sverige ledningen med 1-0.

Stina Blackstenius precis efter första målet i OS-finalen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Här kan du läsa mer om, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö, några av matchernas starkast lysande stjärnor.

Straff för Kanada efter första timmen

I 66:e minuten var det klart att det skulle bli straff för Kanadas del. Kanadensiska spelaren Jessie Fleming sköt bollen rätt in i mål, ett skott som inte ens stjärnmålvakten Hedvig Lindahl kunde rädda. Detta resulterade i att Sverige förlorade ledningen och matchen utbyttes till en riktig rysare.

Sekunderna innan Kanada kvitterar under finalspelet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter full tid stod det fortfarande 1-1 och det stod klart att det blev förlängning, och efter både första och andra förlängningskvartarna var ställningen oförändrad – rysaren fortsatte.

Efter förlängningen väntade straffarna

Först ut att skjuta straff mot Kanadas mål var favoriten Kosovare Asllani, som gick mot stolpen. Sedan var det återigen dags för Jessie Fleming som kvitterade, att skjuta straff mot Sveriges mål – som återigen träffar nätet. Ledning för Kanada.

Nathalie Björn satte andra straffen i Kanadas mål, och spänningen blev olidlig när nästa kanadensiske spelare missade Sveriges mål. Olivia Schough briljerade och satte Sveriges tredje straff – och Kanada missade återigen nästa straff.

Miss för Sverige i fjärde straffen – men så även för Kanada. I sista straffen missade lagkaptenen Caroline Seger målet medan Kanada satte den. Efter en oavgjord straffomgång blev det ännu fler straffar och det blev där som matchen avgjordes med OS-guld till Kanada.

Sverige tar därmed sitt andra OS-silver i rad.

Seger: "Känns bara tomt"

Lagkaptenen Caroline Seger är minst sagt besviken. I en intervju med Discovery berättar hon med tårfyllda ögon att hon "hade hela sin karriär i ögonen" när hon klev fram för att ta straffen.

– Det kommer svida länge, och göra ont länge. Det är bara tomt.