Allt du vill veta om fotbollsstjärnan Stina Blackstenius.
Allt du vill veta om fotbollsstjärnan Stina Blackstenius. - Foto: Stefan Jerrevång/TT & JONAS EKSTROMER/TT.

5 saker du vill veta om fotbollsstjärnan Stina Blackstenius

Det svenska damlandslaget har presterat som hjältar i de två första OS-matcherna. En av lagets stjärnor är 25-åriga Stina Blackstenius. Nyheter24 listar fem saker du vill veta om Stina!


OS i Tokyo är i full gång och Sverige har briljerat under de två första matcherna. I premiärmatchen slog det svenska laget USA, som hade varit favorittippade, med 3-0. Idag avslutade blågult den intensiva matchen mot Australien med 4-2. 

En av matchens hjältar var Stina Blackstenius – som nu har gjort tre mål på två matcher. 

Här är fem saker du kanske inte visste om fotbollsspelaren! 

Bildkälla: Ricardo Mazalan/TT.

Uppväxten och familjen 

Stina Blackstenius föddes den 5 februari 1996 i Vadstena, vilket gör henne till 25 år gammal. Hennes föräldrar heter Magnus Blackstenius och Lena Wiberg. Hon har även en äldre bror vid namn Oscar och halvsystern Nina Koppang, som spelar i svenska handbollslandslaget. 

Stinas pappa har berättat i en intervju med Expressen att han sett nästan varandra en av sin dotters matcher. 

Karriären 

I samma intervju med Expressen berättar Magnus Blackstenius att det tidigt märktes att Stina älskade att spela fotboll. Hon började spela i Vadstena GIF redan som sexåring. 

2011 blev hon utsett till "Årets Flickspelare i Östergötland" efter att bland annat ha gjort 38 mål på 17 matcher under en säsong i division 3. 

2013 värvades Stina till Linköpings FC där hon spelade fram till 2016. Året därpå skrev hon kontrakt med den franska klubben Montpellier HSC. Vid årskiftet 2017 var hon lagets främste målskytt för säsongen med sina 13 mål. 

2015 debuterade hon i Sveriges A-landslag och har idag gjort 66 landskamper. 

Den 12 januari 2019 spelade Stina sin sista match för Montpellier. Samma år återvände hon till FC Linköping men blev sedan värvad av BK Häcken, där hon spelar än idag. 

Bildkälla: Roman FerstlPool/TT.

Priser och nomineringar

På Fotbollsgalan 2015 tilldelades Stina priset för "Årets genombrott". Både 2016, 2017 och 2018 nominerades hon till "Årets forward" på samma gala. 

Bildkälla: Henrik Montgomery/TT.

Tuffa tonåren 

Stina har berättat i en intervju med Sportbladet att hon hade höga krav på sig själv från en ung ålder. Som 16-åring bodde hon kvar i Vadstena, gick i skolan i Mjölby och spelade fotboll i Linköping – något som resulterade i en hel del pendlande, som slet på henne. 

– Jag gick till skolan fram till att träningen började i princip, pendlade till träningen och när jag kom hem hade jag fortfarande lite plugg kvar, berättar hon för Sportbladet och fortsätter: 

– Till slut blev det så att jag inte så mådde så bra, det gick ut över hälsan. 

Men efter studenten kunde Stina fokusera helhjärtat på fotbollen – och det har minst sagt lönat sig.

Har Stina någon partner? 

Stina har en pojkvän vid namn Philip Håman

Om du vill följa Stina Blackstenius på Instagram så heter hon @stinablackstenius

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!