1 av 4
- Foto: Scanpix
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Scanpix
4 av 4
- Foto: Scanpix

Henrik Rydström: "Elitidrotten äter upp dig"

I fjärde delen av Nyheter24:s granskning av den psykiska ohälsan inom idrotten pratar Henrik Rydström om platsen där de oskrivna reglerna regerar - omklädningsrummet. 


Granskningen om den psykiska ohälsan

Nyheter24 har granskat den psykiska ohälsan som finns inom sportvärlden, och varför så få vill tala om det. Här kan du ta del av alla artiklar i granskningen:

Klas Ingeson om tabun kring psykisk ohälsa i sportvärlden.

Ehrnberg: "Jag är en post-traumatisk Humpty-Dumpty".

Världsstjärnan om depressionen: "Var på väg mot lejonen".

Psykologen: "Myten om den välmående idrottsmannen är fel".

Henrik Rydström: "Elitidrotten äter upp dig".

KALMAR. I lördags pratade Liverpool-profilen Stan Collymore ut om sin depressesion. Dagen efter tog Gary Speed, mannen som har näst mest matcher i Premier League och som verkade som förbundskapten för Wales, sitt liv. Nyheter24 ringde innan de här tragiska händelserna upp Henrik Rydström.

"Psykisk ohälsa är supertabu"

Kalmarkaptenen som har varit aktiv på elitnivå i snart 20 år bekräftar att det som kan framstå som det ljuva livet - har en baksida.

- Idrottsmiljön generellt kan vara problematisk. Du har kollektiv och vänner, du känner dig trygg och det är grymt - om du känner så. För det är en tävlingssituation även ifall det är med lagkamrater och i slutändan ska någon spela och någon inte spela, säger Henrik Rydström till Nyheter24 och fortsätter:

- Man blir lite nojig för visar du dig svag på något sätt är man rädd för att man inte ska få spela. Och ska vi prata psykisk ohälsa så är det ju supertabu, så är det ju bara.

I omklädningsrummet är det en tydlig hierarki och ett tufft snack - som även om det är sagt med glimten i ögat - kan påverka.

- Det finns ju en jargong i ett omklädningsrum - och jag kan vara likadan, typ om någon är sjuk då blir man lite: "Äh, kom igen liksom" och gör en grej av att man själv tränar. Det är klart även ifall det är i en skämtsam ton så ju det också ett klimat.

Har du haft någon lagkamrat som mått dåligt?

- Man har väl förstått att någon har haft problem, men om man inte kan relatera det till en speciell händelse, att något har hänt i ditt privata liv, tjejen har dragit eller någon i din närhet har dött. Då är det lättare att säga att: "Fan jag mår inte så bra just nu." Men om vi pratar om psykisk ohälsa, du känner dig nedstämd, nervös och deppig - det talar du inte om. Det är på något sätt lite detsamma som att säga att man är vek och svag - och vi bygger allting på att vara det andra, att vara stark.

Fotbollen - ger livet mening

Han har både åkt ur och vunnit allsvenskan med Kalmar. Rydström är lagets största profil och som citatmaskin är han känd av alla. Trots att han är en av få spelare med ett yrke bredvid fotbollen och med andra intressen - är hans fotbollsintresse enormt.

- När du är inom elitidrotten så äter den fan upp dig, det finns inget som tar så hårt på mig som när jag gör dåligt i från mig på match eller träning, säger han och fortsätter:

- Och om du bara blir fotbollsspelaren Henrik Rydström så får du mycket svårare att ta dig ut ur motgångar för du är bara den här personen och den här idrottsprestationen, sen så lägger du av och vad återstår då? Ett led här är att man skaffar sig flera identitet utan att man blir schizofren. Jag försöker det och är utbildad lärare också, jag skriver i tidningen och försöker vara intresserad av andra saker än sporten så att jag inte ska stå och falla med den sen.

"Fyfan att spela så länge"

35 år gammal har han hunnit att bli och det är hela 18 år sen han lyftes upp i Kalmars A-lag. Starten blev den tuffaste perioden i hans liv för killen som flyttade hemifrån när han var 16.

- Det var jävligt jobbiga år mellan 17,18,19 och då hade jag rätt svårt och funderade: okej nu spelar jag fotboll men vill jag verkligen spela under de här premisserna? Jag kommer från Listerlandet, från en liten division 4-klubb och när jag spelade med polarna där var jag verkligen lycklig, så det tog tre år innan jag kände mig hemma i klubben, innan jag kände att: "ja det här vill jag göra". Vi hade någon som var 28 och jag tänkte fyfan att spela så länge - nu är jag själv 35. 

Livet efter fotbollen hägrar vid horisonten och övergången kommer bli tuff när mycket av ens identitet är förankrad i sporten.

- Det kan också bli en drivkraft så att man spelar så länge man kan och skjuter upp skiten framför sig, skrattar Rydström.

Ledare med ett annorlunda perspektiv

Kalmar FF:s tränare Nanne Bergstrand ses lite som en udda fågel inom svensk elitidrott. Tränaren lägger ner stort fokus på de mentala aspekterna - något som lagkaptenen uppskattar.

- Om jag kommer till honom och säger att jag är förkyld eller sjuk. Då undrar han om jag är stressad, har problem hemma eller om jag mår dåligt psykiskt. Han ser allt som en helhet, så det ser ju annorlunda ut i dag än vad det gjorde 15-20 år sen. Men det kommer aldrig vara helt borta. För vi tävlar och vill vara hel på alla sätt och vis. På sätt är det jävligt bra att man talar om det.

Bergstrand betydde mycket när Rydström var låg under en period 2008.

- Jag gick igenom en separation som var väldigt tuff men då hade jag en sån relation till Nanne att jag kunde ringa och säga fan jag kan inte träna i dag. Hans svar att jag kunde ta ledigt i helgen gör någonting annat. Och det räckte. Det kändes inte bra men bättre när jag kom tillbaka. Samtidigt som jag kände inte att det skulle vändas mot mig.

Vad krävs för att man ska börja prata om sånt här?

- Först är det att man ska ta upp det och snacka om det som ni i media gör, sen är det att spelare som har de här tankarna går ut och pratar om det, gör man inte det blir det ännu jobbigare och man går under av själva tyngden. Men det viktigaste är att spelare och ledare öppnar upp för det. Det kommer aldrig gå och göra det som på en vanlig arbetsplats.

Jobbar du något med det här själv?

- Jag undervisar 16-åringar och det här är något jag försöker förmedla till dem för i den åldern tror man att alla vet allt och att Zlatan alltid är världens coolaste typ med koll på läget - men det är han ju inte. Men det framgår aldrig och framför allt inte i media.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!