"Att urholka trovärdigheten genom att kroniskt hänvisa till "insatta källor" och "talespersoner som vill förbli anonyma" borde likställas med historiker som påvisar Jesus gudomlighet genom Bibeln. Det intressanta är dock att båda säljer som smör - vilket
"Att urholka trovärdigheten genom att kroniskt hänvisa till "insatta källor" och "talespersoner som vill förbli anonyma" borde likställas med historiker som påvisar Jesus gudomlighet genom Bibeln. Det intressanta är dock att båda säljer som smör - vilket

Ehrnberg: Om konsten att urholka sportjournalistiken

KRÖNIKA. Två månader om året sitter sportredaktioner landet runt och gröper ur sin trovärdighet genom att publicera mejl från aktörer som tjänar på publicitet utan att synas.


Tillvägagångssättet:

Här kan ni ta del av undertecknades genomlysning av hur en så kallad "bajsnödig Silly-artikel" blir till.

När de kontinentala fotbollsligorna avslutas, bulkar kvällstidningarnas sportredaktioner omgående upp på sitt mest potenta gödningsmedel - bullshit. Nu är det bara två dagar kvar av de här förpestade, nedspottade och genomvidriga månaderna vi valt att döpa till "Silly Season".

Och visst är det kul att få följa sin favoritklubb även utanför gräsmattorna under två kaosartade månader. Agenter hit och dit. Sportchefer här och där. Illojala spelare överallt och dementier vem man än ringer. Men är det värt det? Behöver vi det här? Och framför allt - ska vi urholka journalistiskens redan bristfälliga trovärdighet med med ryktesspridning från aktörer som inte vill synas men njuta av publiciteten?

För har det inte blivit en kraftig inflation i användandet av "enligt uppgifter" inom sensationsinriktade sportmedier?

I dagarna påstod både Aftonbladet och Expressen (var tidning för sig själv) att de avslöjat att Celtic skulle vara när att lägga ett konkret bud på AIK:s Mohamed Bangura. Fakta hänvisades till "enligt uppgifter" - i båda tidningarna!

Timmar senare dementerades informationen av betydigt mer insatta brittiska journalister. Författaren av Expressens version av artikelen Daniel Kristofferson twittrade då:

"Då var det nog precis som Alan Thompson sa i dagens SPORT-Expressen, att AIK och Celtic inte förhandlat om priset på Mohamed."

Konsten att använda källskyddet

Vi journalister har, och ska för alltid ha, rättigheten att åberopa källskyddet. Det är en oerhört viktig instans i vår demokrati. Utan den blir den tredje statsmakten inte större än en piss i förtryckaroceanen.

Men sport? Kom igen nu. Någon slags respekt måste man väl ändå ha för våra läsare och deras intellekt? Oavsett vad Bill Shankly har sagt avgör inte sportnyheter utgången för våra liv. Framför allt inte när de visar sig vara osanna.

Vi som sitter på sportredaktioner landet runt vet vilka läckorna är. Vi kanske inte ska nämna dem vid namn, men vi vet vilka dem är. Och det gör väl förmodligen läsarna också, för det är inte svårare än att "follow the money" och du hittar till slut källan.

Att kroniskt urholka trovärdigheten genom att, likt ett tourettesdrabbat tangentbord hänvisa till "insatta källor" och "talespersoner som vill förbli anonyma", är förkastligt. Det borde likställas med historiker och präster som påvisar Jesus gudomlighet exklusivt genom Bibeln. Det intressanta är dock att båda säljer som smör - vilket är jävligt talande.

"Enligt uppgifter" kan bevisa vad som helst

Med anledning av de senaste dagarnas lite diarréaktiga artiklar författade bland två höghus i Stockholm - slogs jag av tanken att nästan vad som helst nu kan bevisas:

"Enligt uppgifter som Nyheter24:s sportredaktion tagit del kommer Hammarby att vinna superettan."

"Enligt "Buddah" (som egentligen heter något annat) kan ett riskorn per dag vara en effektfull bantningsmetod."

"Källor i natt: Tomas Brolin gör comeback i Leeds United: "Han saknar klimatet och hatet" säger Nyheter24:s källor i England."

"Enligt dokument som undertecknad tagit del av finns det en fet skattkista i slutet av valfri regnbåge."

"Enligt uppgifter kan rosa elefanter flyga och väl insatta källor har påvisat att jungfrufödsel kan ske i Betlehem."

"Unnamed sources confirm: The Lion King is based on a true story."

Och för övrigt är Mohamed Bangura fortfarande kvar i Stockholm. Men som sagt, kobajset som göder redaktionerna kommer att spridas för vinden i åtminstone två dagar till, och någon gång måste väl en uppgift ha rätt?

Ja just det! I dag kom ju även en ny artikel om att "källor i Skottland" ändå vill ha Bangura.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!