Här är den – årets floppelva. Först ut är DIme Jankulovski. Dags att lägga handskarna på hyllan nu Dime?
1 av 12
Här är den – årets floppelva. Först ut är DIme Jankulovski. Dags att lägga handskarna på hyllan nu Dime? - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Backar: Patrik Haginge. Du kan nog räkna med att få sitta på bänken i superettan nästa år.
2 av 12
Backar: Patrik Haginge. Du kan nog räkna med att få sitta på bänken i superettan nästa år. - Foto: BildbyrŒån / MARCUS ERICSSON
Petad av en 18-åring? Bättre än så kan du Erik Edman.
3 av 12
Petad av en 18-åring? Bättre än så kan du Erik Edman. - Foto: Bildbyrån / Nils Jakobsson
Det kan kännas lite svettigt att vara med i årets floppelva Kjetil.
4 av 12
Det kan kännas lite svettigt att vara med i årets floppelva Kjetil. - Foto: SCANPIX
Kaptenen Magnus Wikström pratade om ÖSK:s "stabila försvar". Hmm...
5 av 12
Kaptenen Magnus Wikström pratade om ÖSK:s "stabila försvar". Hmm... - Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson
Mittfältare: Andreas Drugge har varit mer än iskall i ett osannolikt hett lag.
6 av 12
Mittfältare: Andreas Drugge har varit mer än iskall i ett osannolikt hett lag. - Foto: Bildbyrån / Daniel Stiller
Nordin Gerzic. Vill IFK Göteborg verkligen ha dig kvar?
7 av 12
Nordin Gerzic. Vill IFK Göteborg verkligen ha dig kvar? - Foto: Bildbyrån / Daniel Stiller
Wanderson, Wanderson, Wanderson. Det här slutade inte bra.
8 av 12
Wanderson, Wanderson, Wanderson. Det här slutade inte bra. - Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson
Bra Tobias Grahn. Ibland kan det vara bra att hålla munnen.
9 av 12
Bra Tobias Grahn. Ibland kan det vara bra att hålla munnen. - Foto: Bildbyrån / Niklas Larsson
Anfallare: Tobias Hysén, hur siktar du egentligen?
10 av 12
Anfallare: Tobias Hysén, hur siktar du egentligen? - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Johan Oremo. Ord överflödiga.
11 av 12
Johan Oremo. Ord överflödiga. - Foto: Bildbyrån / Nils Jakobsson
Tränare: Mikael Stahre – var det verkligen en bra idé med en AIK:are i IFK Göteborg?
12 av 12
Tränare: Mikael Stahre – var det verkligen en bra idé med en AIK:are i IFK Göteborg? - Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson

Här är årets floppelva i allsvenskan

Vad har Tobias Hysén, Wanderson och Tobias Grahn gemensamt? De platsar alla i Nyheter24:s utsökta mix av misslyckade fotbollsspelare i allsvenskan 2012. Här är årets mest läsvärda floppelva.


Avbytare:

Tränare: 

Sixten Boström, Örebro SK.

Jonas Sandqvist, Örebro SK.

Sebastian Andersson, Kalmar FF.

Daniel Sobralense, IFK Göteborg.

Logi Valgardsson, IFK Göteborg.

Daniel Sjölund, Djurgårdens IF.

Guldstriden i allsvenskan har aldrig varit jämnare än 2012. Med tre återstående matcher slåss fyra lag (!) inom en trepoängsradie för att få lyfta Lennart Johanssons pokal den fjärde november. Med anledning av detta börjar Nyheter24 nu summera säsongen som har varit. Först ut är favoriten. Vi på Nyheter24 har grävt runt bland bråte och skräp för att plocka fram den största bandsågen ni kan tänka er. Det har äntligen blivit dags att kora årets floppelva i allsvenskan 2012.

Utifrån kriterier som prestationsnivå, prislapp och det egna egot ger vi er för följande elva.

Målvakt:

Dime Jankulovski, Gais.

Mannen är en legendar. 35-åringen har spelat elva säsonger i allsvenskan och faller nästintill in i kategorin klassiska allsvenska målvakter tillsammans med Jonnie Fedel, Dick Last, Thomas Ravelli och Pål Lundin. Men vad har karln gjort i år?

Sedan det allsvenska spelschemat vände i mitten på juli har Dime varit förstavalet i Gais. Och man kan ju fråga sig varför? Nog för att hela Gais har varit under isen hela säsongen men med honom mellan stolparna har laget tagit två poäng. Två poäng! Lägg där till att han har släppt in 31 mål på 13 matcher och sju i en och samma match mot Norrköping. Nej, det är nog bättre att du fokuserar på ditt jobb som assisterande tränare i fortsättningen gode Dime.

Backar:

Kjetil Waehler, IFK Göteborg.

Ledaren, landslagsbacken, mittbacksresen. 36-åringen beskrevs som en hjälte när anlände till IFK Göteborg i inledningen på året. Men vem kommer ihåg honom för något annat än det inkastade föremålet som skadade honom i matchen mot Djurgården? När magasinet Offside gav honom en given plats i deras floppelva kritiserade han dem för att inte förstå sig på fotboll. Hög tid för Waehler att koncentrera sig på fotbollen i fortsättningen – eller lägga skorna på hyllan.

Magnus Wikström, Örebro SK.

Kapten och härförare i Örebro. Men i år har 34-åringen inte varit samma gamla jag. Efter Gais har Örebro tillsammans med Åtvidaberg släppt in flest mål av alla i allsvenskan. Och då har Wikström ändå sagt att lagets styrka är deras "kompakta försvar" till Svenskafans. Efter att ÖSK:s degradering deklarerade han att det "känns mer speciellt att spela på Behrn Arena än Strömvallen" till klubbens hemsida. Skillnaden är Gefle med stor sannolikhet spelar i allsvenskan nästa år – medan herr Wikström får åka till Finnvedsvallen i Värnamo och spela fotboll.

Patrik Haginge, Örebro SK. 

Den förre Djurgårdaren har en gång sagt att han "hellre sitter på bänken i ÖSK" än i Djurgården till Nerikes Allehanda. Det kan han nog få äta upp efter den här säsongen. Han har varit virrigare än en blind höna stundtals i år. Det är svårt att förstå varför han har tagit en plats i startelvan 24 gånger över 2012.

Erik Edman, Helsingborgs IF.

Den före detta landslagsmannen verkar ha lagt skorna på hyllan redan innan karriären är slut. Tyvärr. Han är utmanövrerad av ynglingen Jere Uronen som är 16 år yngre. Uronen är mycket lovande men med de meriterna i bagaget ska Edman spela fler än fem matcher från start – i allsvenskan är inte 33 år en ålder. Precis som för Dime kan det vara idé för den frispråkige Huskvarna-sonen att börja fokusera på livet efter den aktiva fotbollskarriären. 

Mittfältare:

Nordin Gerzic, IFK Göteborg. 

Tippades av många journalister innan säsongen som årets bästa nyförvärv i allsvenskan. Men förutsättningarna för en succé var knappast optimala. 28-åringen har en gång sagt han "aldrig har gillat Göteborg". Grattis Nordin. Med otaliga juniormisstag och en usel poängskörd kan Nyheter24 avslöja för dig att det inte är någon i Göteborg som tycker om dig heller. 

Wanderson, Gais. 

Brassen var en av allsvenskans bästa spelare i fjol och jagades av alla. I år har det gått som tåg...njaee. Brassen flydde till Ryssland i början av september efter att i princip ha drivit Gais i konkurs. Det rådde inte Wanderson själv för, men vad han presterade på fotbollsplanen, ja, det är hans skuld och börda. Många gånger har den normalt överlägsne brassen varit osynlig i matcherna och den här säsongen var han inte förmögen att hjälpa Makrillarna ur deras kris. Två mål på 19 matcher är långt mer än för dåligt, ja rent utsagt värdelöst för en lirare som Wanderson. Vi säger tack och adjö till både Wanderson och Gais i allsvenskan.

Andreas Drugge, BK Häcken. 

"Man var väl inte stekhet på marknaden" sa Drugge till Expressen när han värvades till Häcken i våras. Då tänkte han på fjolårssäsongens skrala insats i IFK Göteborg. Det enda som är skillnaden i år – är att han tillhör stadens bästa lag. Lyckodrag? Ja, det kan mycket väl sluta med en guldmedalj runt halsen den sjätte november. Men frågan är om den är någonting att vara stolt över för just Drugge? 

28-åringen har varit chanslös i kampen om de kreativa platserna på mittfältet och har bara fått starta sex matcher. Det man får ge honom är att den kampen har varit mot Rene Makondele och Martin Ericsson – två av allsvenskans bästa mittfältare den här säsongen. 

Tobias Grahn, Örebro SK.

Den ofta trevlige men inte alltid lika ödmjuke Tobias Grahn sa innan säsongen att han var "antagligen allsvenskans bäste mittfältare". Till Nyheter24 skyllde han senare på laget och sa "sätt Anders Svensson i Gefle och kolla hur dominant han är då?". Rannsaka dig själv Tobias. Den här säsongen har du varit mer av en börda än en tillgång för ditt lag. När den här texten skrivs är han den mest varnade spelaren i allsvenskan med nio gula kort. Det hade gått an om han hade briljerat på mittfältet men nu har 32-åringen varit lika likgiltig som Ior i Nalle Puh på planen.

Anfallare:

Tobias Hysén, IFK Göteborg.

Årets största besvikelse. Hysén har levererat mål i allsvenskan i flera säsonger nu men i år har han varit lika säker i avsluten som en oskuld på krogen. Det faktum att Hannes "inhopparen" Stiller gjort fler mål än Hysén säger egentligen allt. Till råga på det har han dessutom blivit petad ur landslaget. Nej du Tobias,  det är bara att bryta ihop och komma igen. För nu är du långt från klaaaar.

Johan Oremo, Gefle IF.

Inför säsongen kom han "hem" till tryggheten och värmen i Pelle Olssons famn i Gefle. Men vad har det gjort? Han har blivit överglänst av sin egen kopia Jakob Orlov och bara startat fyra matcher. Det börjar nästan bli lite tröttsamt men avgå Oremo! Eller börja spela fotboll igen. För det här håller inte.

Tränare:

Mikael Stahre, IFK Göteborg. Han bad om pengar till nyförvärv. Han fick pengar till nyförvärv. Som ett bortskämt ensambarn kunde han välja och vraka på transfermarknaden. Resultatet? En mittenplacering i allsvenskan. Hörde jag AIK? Någon?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dahlins NHL-tränare sparkas

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

1 timme sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

2 timmar sedan
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

3 timmar sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

3 timmar sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

idag 11:36
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.