Niklas Backman är efter sju veckor tillbaka från skada, nu har han en svår uppgift när han åter igen ska slåss om en plats i AIK:s startelva.
1 av 4
Niklas Backman är efter sju veckor tillbaka från skada, nu har han en svår uppgift när han åter igen ska slåss om en plats i AIK:s startelva. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Stortalangen Alexander Milosevic krigar om en plats i mittförsvaret.
2 av 4
Stortalangen Alexander Milosevic krigar om en plats i mittförsvaret. - Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Likaså rutinerade landsslagsbacken Daniel Majsotrovic.
3 av 4
Likaså rutinerade landsslagsbacken Daniel Majsotrovic. - Foto: Michael Erichsen / SCANPIX
Och Per Karlsson som något överraskande har fått starta alla matcher hittills.
4 av 4
Och Per Karlsson som något överraskande har fått starta alla matcher hittills. - Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Backman tillbaka från skada: "Det är upp till tränaren nu"

Allsvenskans hårdaste back-konkurrens har nu blivit ännu hårdare – AIK:s Niklas Backman är redo för spel. – Det är bara att visa att man är värd en plats, säger han.


Allsvenskan omgång 6

IFK Göteborg–Malmö FF

IFK Norrköping–BK Häcken

Djurgården–Syrianska FC

Kalmar FF–Åtvidabergs FF

Helsingborgs IF–Gefle IF

AIK–Halmstads BK

Mjällby AIF–IF Brommapojkarna

Östers IF–IF Elfsborg

STOCKHOLM. AIK ligger på elfte plats i Allsvenskan och har spelat ihop fem poäng på fem matcher, en ganska dålig poängskörd med tanke på att laget har en av seriens på pappret bästa trupper. 

Speciellt på försvarssidan kan laget stoltsera med fyra mycket duktiga mittbackar som konkurrerar om två platser.

Daniel Majstorovic, Alexander Milosevic, Per Karlsson och nu också Niklas Backman, som precis är tillbaka efter en knäskada, är alla aktuella för spel. Backman har varit borta från spel i sju veckor efter problem med ett ledband i sitt knä men är nu helt skadefri.

"Härligt att vara tillbaka"

På tisdagen gjorde Backman comeback med AIK:s U21 lag.

– Det är härligt att vara tillbaka. Jag höll för 90 minuter, det kändes bra, säger han till Nyheter24.

På söndagen gästas AIK av Halmstad BK. Om Backman spelar matchen kan han inte svara på. Lagkamraten Per Karlsson har tidigare berättat för Nyheter24 att Backman kommer behöva kämpa för att ta hans plats.

– Det är upp till tränaren nu, jag känner mig redo för match. Självklart vill jag spela och komma tillbaka så fort som möjligt, bidra så fort som möjligt men det är upp till Alm att ta ut ett lag, säger han och fortsätter: 

– Det är hård konkurrens, så är det ju. Men det är inget nytt, det har det varit ett tag. Det är bara att visa att man är värd en plats.

"Bra spelare är alltid nära startelvan"

AIK:s tränare Andreas Alm är fåordig om Backmans vara eller inte vara i startelvan och kan inte ge något besked hur nära spel han är.

– Svårt att bedöma om han är centimeter eller meter från startelvan. Han är en bra spelare och bra spelare är alltid nära spel, säger Alm och fortsätter:

– Vi har hårdare konkurrens på andra positioner men det är god konkurrens där också.

Backman som har följt AIK:s inledning från sidlinjen är inte helt nöjd med hur laget har spelat.

"Tror och hoppas på tre poäng"

– Det har varit lite upp och ner. Det är väl ingen hemlighet att vi har velat ha mer poäng än vi har tagit men nu vann vi senast så vi får försöka bygga vidare på det.

– Jag tror och hoppas på att det blir tre poäng. Vi mötte Halmstad i cupen och vi vet att det är ett bra lag som kan göra det svårt för oss.

Matchen spelas klockan 15.00 på Friends arena under bar himmel. 

AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.