Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna har fått in över 150 vittnesuppgifter.
1 av 6
Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna har fått in över 150 vittnesuppgifter. - Foto: © BILDBYRŁN
"Att så många anmälningar kommit in på så kort tid visar att frågan berör många, och jag hoppas att det signalerar att polisens övervåld måste börja diskuteras", säger Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg.
2 av 6
"Att så många anmälningar kommit in på så kort tid visar att frågan berör många, och jag hoppas att det signalerar att polisens övervåld måste börja diskuteras", säger Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg. - Foto: Privat
29-årige Jonas Samuelsson har polisanmält polisen efter att ha blivit slagen med batong två gånger.
3 av 6
29-årige Jonas Samuelsson har polisanmält polisen efter att ha blivit slagen med batong två gånger. - Foto: Privat
Presstalesmannen för Länskriminalpolisavdelningen i Stockholm, Lars Byström, tycker att det är "beklagligt" om oskyldiga har drabbats av övergrepp av polisen och välkomnar en anmälan.
4 av 6
Presstalesmannen för Länskriminalpolisavdelningen i Stockholm, Lars Byström, tycker att det är "beklagligt" om oskyldiga har drabbats av övergrepp av polisen och välkomnar en anmälan. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Ett antal Djurgårdsanhängare försökte ta sig in på gräset för att möta upp IFK Göteborg-supportrarna.
5 av 6
Ett antal Djurgårdsanhängare försökte ta sig in på gräset för att möta upp IFK Göteborg-supportrarna. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta.
6 av 6
Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta. - Foto: Bildbyrån

150 JO-anmälningar riktade mot polisen

Polisens agerande efter den Svenska cupen-finalen mellan Djurgården och IFK Göteborg har fått skarp kritik av Dif:s officiella supporterförening. Nu kan Nyheter24 avslöja att över 150 JO-anmälningar har kommit in till Järnkaminerna.


Det hände

Efter cupfinalen mellan Djurgården och IFK Göteborg sprang Blåvitt-anhängare ut på Friends arenas plan för att fira med spelarna. Några gick över planen mot Djurgårdens klacksektion och hånade motståndarsupportrar. 

En IFK-anhängare kastade upp en brinnande bengal mitt i djurgårdsklacken. Utanför arenan uppstod ett upplopp där några av Dif-anhängarna kastade sten och bråte mot polisen och polisen svarade med pepparspray och tårgas.  

STOCKHOLM. Under onsdagen kunde Nyheter24 avslöja att Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna JO-anmäler polisen. Detta efter att polisen ska ha slagit oskyldiga supportrar med batonger, sprayat pepparspray och kört in polisbussar i folkmassor utanför Friends arena.

Dif-supportern Jonas Samuelsson, som har polisanmält händelsen, berättade bland annat att han blev nedslagen av en polis när han försökte hjälpa en blödande man upp från gatan.

"Fått in över 150 JO-anmälningar"

– Jag hade inte gjort någonting. Jag ställde mig medvetet en bit bort. Det jag gjorde var att jag ifrågasatte varför man inte hjälpte en kille som låg ner. Men det struntade de i. Jag ville bara komma därifrån.

Nu kan Nyheter24 avslöja att Järnkaminerna, som uppmanade Dif-fans att skicka in sina historier till deras hemsida under onsdagen, har fått in över 150 JO-anmälningar av människor som själva ha blivit drabbade eller sett när andra har blivit utsatta av polisens övervåld. 

– Att så många anmälningar kommit in på så kort tid visar att frågan berör många, och jag hoppas att det signalerar att polisens övervåld måste börja diskuteras, säger Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg till Nyheter24. 

"Anmäler för att markera att våld mot oskyldiga supportrar aldrig är okej"

Varje person som skickar in sin vittnesuppgift till supporterföreningen kan välja att skriva under Järnkaminernas JO-anmälan eller göra en anmälan själv.

– Vi anmäler för att markera att våld mot oskyldiga supportrar aldrig är okej. Varken batongslag eller att åka in med polisbussar i folkmassor, berättade Blomberg tidigare. 

Inom polisen uppmanar man människor att anmäla händelser där enskilda poliser utsätter oskyldiga människor för övervåld.

– Har det skett ett övergrepp från poliser är det rätt att anmäla och det bör utredas. Men jag kan inte kommentera vad som har hänt, sa Lars Byström, presstalesman för Länskriminalpolisavdelningen i Stockholm.


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

3 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

3 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.