Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta.
1 av 4
Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta. - Foto: Bildbyrån
Polisen har anhållit fyra personer efter Svenska cupen-finalen.
2 av 4
Polisen har anhållit fyra personer efter Svenska cupen-finalen. - Foto: SCANPIX SWEDEN
29-årige Jonas Samuelsson har polisanmält polisen efter att ha blivit slagen med batong två gånger.
3 av 4
29-årige Jonas Samuelsson har polisanmält polisen efter att ha blivit slagen med batong två gånger. - Foto: Privat
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack.
4 av 4
Supportrar från IFK Göteborg hetsade Djurgårdens klack. - Foto: Bildbyrån

Så bötfälls klubbarna efter cupfinalen

Disciplinnämnden har sagt sitt. Både Djurgården och IFK Göteborg bötfälls efter den stökiga cupfinalen – medan det Svenska fotbollsförbundet, som var arrangörer, skänker 150 000 kronor till välgörenhet.


Det hände

Det var den 26 maj som Djurgården och IFK Göteborg ställdes mot varandra i Svenska cupen-finalen på Friends arena. Efter Blåvitts seger på straffar begav ett antal IFK Göteborg-anhängare över till Djurgårdens planhalva där deras klacksektion stod och hånade dem. En person kastade dessutom upp en bengal mitt i Djurgårdens publikhav. Som svar kastade Dif-anhängare stolar mot säkerhetsvakter och polisen.

Kaoset fortsatte även utanför arenan där polis och Dif-supportrar drabbade samman. Polisen har anhållit fyra personer för händelserna utanför medan Dif:s officiella supporterförening Järnkaminerna har JO-anmält polisen för övervåld

Avslutningsscenerna på Friends arena efter cupfinalen mellan Djurgården och IFK Göteborg har fällt sina första offer – klubbarna. Djurgården och IFK Göteborg bötfälls med 40 000 respektive 130 000 kronor för det som hände på arenan efter slutsignalen.

Men även det Svenska fotbollsförbundet, som arrangerade matchen, "bestraffas" för den undermåliga säkerheten. Eftersom Disciplinnämnden är ett organ hos det Svenska fotbollsförbundet kan de inte straffas, men det finns med i beräkningen för klubbarnas bötessumma.

"Disciplinnämndens bedömning är att straffvärdet för de handlingar (pyroteknik, planinvasion) som respektive lags supportrar gjorde sig skyldiga till uppgår till sammanlagt 320.000 kronor (250.000 kronor för IFK Göteborg och 70.000 kronor för Djurgården). Föreningarnas bötesbelopp jämkas dock nedåt med de 150.000 kronor som arrangören (SvFF) anses ansvara för, IFK Göteborg döms därmed att betala 130.000 kronor och Djurgården 40.000 kronor", skriver de på fotbollsförbundets officiella hemsida. 

"En trovärdighetsfråga"

SvFF kommer därför att skänka sin del av summan till välgörenhet.

– Vi vill ändå tydligt markera att Svenska Fotbollförbundet ska ta ett ansvar som motsvarar det vi kräver av våra föreningar när dom arrangerar matcher. Det är ytterst en trovärdighetsfråga att förbundet inte går fria från det ansvaret, och därför kommer vi att skänka 150.000 kronor till välgörande ändamål. Exakt vad pengarna ska gå till fattar styrelsen beslut om vid kommande sammanträde, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till den officiella hemsidan.

Vad klubbarna tycker om domen återstår att se.

/
/
/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Golfstjärnan opererad – missar major

Han är främste svenske poänggöraren

1 timme sedan
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

2 timmar sedan
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.