Under måndagen inleddes rättegången mot 28-åringen som misshandlade Djurgårdssupportern.
1 av 4
Under måndagen inleddes rättegången mot 28-åringen som misshandlade Djurgårdssupportern. - Foto: TT/Björn Lindgren
28-åringen menar att hans slag var självförsvar.
2 av 4
28-åringen menar att hans slag var självförsvar. - Foto: TT/Björn Lindgren
Åklagare Eleonora Johansson menar att misshandeln var helt oprovocerad.
3 av 4
Åklagare Eleonora Johansson menar att misshandeln var helt oprovocerad. - Foto: TT/Drago Prvulovic
Matchen mellan Helsingborg och Djurgården avbröts när åskådarna fick reda på dödsfallet.
4 av 4
Matchen mellan Helsingborg och Djurgården avbröts när åskådarna fick reda på dödsfallet. - Foto: TT/Björn Lindgren

Rättegången mot 28-åringen inledd – här är åklagarens bevisning

28-åringen menar att han agerade i självförsvar när han slog Djurgårdssupportern som senare avled. Under förhör har han däremot uppgett olika versioner av händelsen.


Gick på matchen

28-åringen ska ha slagit Djurgårdssupportern och sedan gått på matchen. Läs mer om händelsen här.

Under måndagen inleddes rättegången mot den 28-årige man som står åtalad för dödsmisshandeln av den 43-årige Djurgårdssupportern i mars. Under de tre dagar rättegången pågår kommer störst fokus läggas på om 28-åringen agerade i självförsvar, vilket han själv hävdar.

28-åringen påstår att Djurgårdssupportern höjde ett ölglas mot honom och att han då instinktivt slog till 43-åringen – eftersom att han trodde att han själv skulle bli slagen med ölglaset. 

"Uppenbart att han försöker komma undan"

Han har däremot uppgett olika versioner av händelsen.

– Han säger att han upplever att han blir hotad med ett glas, men det säger han ingenting om i det första förhöret. Det är ganska uppenbart att han försöker komma undan det ansvar som han borde ta eftersom han orsakat målsägandes dödsfall, säger målsägandebiträdet Thomas Bodström till Kvällsposten.

Rättsläkaren ska klargöra dödsorsaken

Åklagare Eleonora Johansson hävdade dock förra veckan att misshandeln var helt oprovocerad. Hon har även kallat vittnen som inte har sett Djurgårdssupportern agera hotfullt.

Det sista vittnet som kallas är rättsläkaren Sixten Persson, skriver Kvällsposten. Åklagaren anser att Persson kan styrka att det utdelade slaget från 28-åringen låg bakom dödsfallet, medan försvarsadvokaten menar att Persson kan bevisa att slaget inte orsakade Djurgårdssupporterns död.

28-åringens anhöriga på plats

– Mannen fälldes med ett hårt knytnävsslag i ansiktet, han föll och slog huvudet i stenbeläggningen. En timme senare var han död. Man måste se orsakssambandet i detta, säger Eleonora Johansson enligt Aftonbladet.

När rättegången inleddes fanns ett 20-tal anhöriga till 28-åringen på plats. Själv satt han med en luva uppdragen och tittade inte på sina släktingar eller vänner, skriver Aftonbladet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!