Spelarförbundets ordförande Damiano Tommasi har skrivit ett öppet brev om spelarnas krav.
1 av 3
Spelarförbundets ordförande Damiano Tommasi har skrivit ett öppet brev om spelarnas krav. - Foto: Francesco Bellini / AP / SCANPIX
Det återstår att se om Zlatans Milan spelar sin premiär den 27 augusti, eller om den senareläggs på grund av en strejk.
2 av 3
Det återstår att se om Zlatans Milan spelar sin premiär den 27 augusti, eller om den senareläggs på grund av en strejk. - Foto: Alexander F. Yuan / AP / SCANPIX
Serie A:s lagkaptener kräver förändring från förbundet.
3 av 3
Serie A:s lagkaptener kräver förändring från förbundet. - Foto: Riccardo De Luca / AP / SCANPIX

Nu hotar Totti med strejk

Serie A:s lagkaptener är överens: "ge oss ett kollektivavtal!". Strejkhotet ligger tungt över Italien.


Storligornas premiärer i farozonen:

Oenigheterna bland Serie A-spelarna och fotbollsförbundet kan komma att generera i en spelarstrejk. Premiäromgångarna är schemalagda till den 27 och 28 augusti, men kan alltså senareläggas beroende på utgången i tvisten.

Även i England riskerar ligastarten att senareläggas. Upproren på gatorna runt om i landet har gjort att vissa ligacupmatcher har framskjutits. På torsdag tas beslut om huruvida Premier Leagues första omgång kommer att spelas som vanligt.

ITALIEN. Med mindre än 20 dagar kvar till den italienska ligastarten går spelarna till attack mot förbundet. Man är missnöjda med det nuvarande kollektivavtalet som gör det möjligt för klubbar att stänga av en spelare under en kontraktstvist och sluta betala lönen. Nu kräver storheter som Genarro Gattuso, Francesco Totti och Javier Zanetti en ändring i regelverket.

"Om ni inte skriver under, så kommer vi inte att spela."

Så skriver det italienska spelarförbundet AIC i ett öppet brev som undertecknats av samtliga klubbars lagkaptener och vice-kaptener, enligt tidningen Gazetta Dello Sport.

Förbundet vana med hot om spelarstrejk

Det är inte första gången som Serie A hotas av spelarstrejk. Redan förra säsongen var frågan uppe på tapeten två gånger, och även då riktades kritiken mot kollektivavtalet. AIC:s ordförande Damiano Tommasi, skriver så här i det öppna brevet:

"Hur absurt det än låter, så är Italien det enda landet i fotbollsvärlden som inte har avtalsenliga regler. Det kan vi inte acceptera."

"Kommer inte att gå med på något avtal"

Men Serie A:s president Maurizio Baretta har inga planer på att gå med på de ställda kraven.

– Jag är förvånad. Vi kommer inte att att gå med på något avtal under dessa förhållanden och jag förstår inte varför vi skulle vika oss för ett hot från Tomassi, när vi inte gjorde det under hans företrädare Sergio Campanas tid, säger presidenten enligt ESPN.

De italienska ligapremiärerna går av stapeln den 27 och 28 augusti, men riskerar alltså nu att skjutas upp.

"Om inte kollektivavtalet är undertecknat, kommer vi inte att kunna starta ligan", skriver spelarförbundet i brevet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!