Bilder man absolut inte vill associera sig med i FSE.
1 av 5
Bilder man absolut inte vill associera sig med i FSE. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Här bärs den 18-årige svenske huliganen ut av poliser efter
2 av 5
Här bärs den 18-årige svenske huliganen ut av poliser efter - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Dortmund och de andra tyska föreningarna står upp när det blåser snålt. Tillsammans med fans från England och 35 andra europeiska länder har de gjort gemensam sak - att kämpa för supportrarnas rättigheter.
3 av 5
Dortmund och de andra tyska föreningarna står upp när det blåser snålt. Tillsammans med fans från England och 35 andra europeiska länder har de gjort gemensam sak - att kämpa för supportrarnas rättigheter. - Foto: FSE/Privat
Guliganerna är en av de svenska supportergrupperingarna som gått med i FSE.
4 av 5
Guliganerna är en av de svenska supportergrupperingarna som gått med i FSE. - Foto: Patric Söderström / SCANPIX
Guliganernas manifestation mot våldet som gång efter annan präglar rapporteringen inom svensk fotboll.
5 av 5
Guliganernas manifestation mot våldet som gång efter annan präglar rapporteringen inom svensk fotboll. - Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Europas fotbollsfans tar kampen: "Supportrarna är viktigare än allt"

DOKUMENT. "Football Supporters Europe" slåss för svenska och europeiska supportrars rätt att vara fans för sina lag.


Vidare läsning:

Här kan ni ta del av den transkriberade intervjun med Daniela Wurbs, koordinator på FSE, och hela hennes syn på organisationens arbete och framtid.

Här finner ni organisationens hemsida där ytterligare läsning kan ge mer kött på benen. Sedan tidigare är bland annat Elfsborgs supportergrupp Guliganerna medlemmar i föreningen, men även den snart heltäckande Svenska Fotbollsupporterunionen är en del av FSE.

HAMBURG. Globaliseringen i fotbollen tar ett allt hårdare grepp om världens största sport, den marginaliserar de lokala och "puräkta fansen", men samtidigt pågår nu en resning runt om i Europa. Supportrar knyter vänskapsband och lägger ned stridsyxor, allt för att agera motkraft mot "marknaden som äter upp oss inifrån".

– Naturligtvis är det viktigt att vi supportrar förenar oss för att få våra röster hörda, något vi på FSE har bevisat genom de viktiga reformer vi fått till tack vare att vi står som en gemensam grupp.

Så inleder Daniela Wurbs, koordinator för Football Supporters Europe (FSE), sin konversation med mig. En diskussion som utgår i det förflutna och som slutligen når den svenska supporterkulturens framtid.

Supportrarnas behov av en gemensam röst

I kölvattnet av allt som hänt kring den svenska läktarkulturen de senaste åren har det även uppdagats hur läget ser ut på kontinenten. Där ska råda frid och fröjd och alla är nöjda. Svenska politiker har ropat efter reformer, gärna i linje med de engelska huliganlagarna för att strama åt läktarvåldet som riksdagen ser porträtteras i allehanda svenska medier. De vill att de ska se ut som det gör söder om Öresundsbron eller på andra sidan Nordsjön.

Men verkligheten ser något annorlunda ut än vad många är övertygade om. Även i länder som Tyskland, där arenastämningen till synes är på topp, finns det fortfarande problem. Dessa härstammar inte uteslutande från bråkande fans utan kommer mestadels från missförstånd och "missriktade lagar författade av dåligt insatta makthavare", som FSE:s koordinator själv väljer att uttrycka det.

De europeiska fansen valde därför att organisera sig. De valde att förenas i stället för att på ensam front stå upp mot överheten. Det är åtminstone så Daniela Wurbs beskriver situationen.

– Till en början existerade det ett nätverk av supportrar från framför allt England och Tyskland som gjorde vad de kunde för att kämpa för den positiva läktarkulturen och få stopp på globaliseringen av fotbollen, säger hon sakligt med en ton av eftertanke och fortsätter:

– När vi sedan anordnade den första officiella europeiska supporterkonferensen vid Emirates Stadium 2008 blev det klart att det fanns intresse för att organisera oss på riktigt. Att skapa ett supporterorgan där alla våra reflektioner kunde komma på tals och även genomdrivas.

Sagt och gjort. Football Supporters Europe grundades 2009 med sitt högkvarter i  den tyska hamnstaden Hamburg och står under tyska lagar. Inom loppet av två och ett halvt år hade organisationen vuxit sig starka - eller snarare otroligt starka. I skrivande stund är drygt tre miljoner fans över hela Europa direkt eller indirekt involverade i FSE. Demokratiprocessen från läktarhåll var och är därmed i rullning.

Framtiden och vägen framåt

Som jag nämnde här ovan har majoriteten i den svenska riksdagen riktat sina blickar mot de brittiska öarna. Attityden bland politiker och ledare i föreningen Svensk Elitfotboll samt Svenska Fotbollförbundet är att man i England lyckats stävja huliganbekymren på ett önskvärt sätt. Att man där fått tyst på störande element utan att överträda de grundläggande demokratiska principerna.

Fotbollssupportrar i vårt avlånga land har däremot länge varit kritiska mot de lagförslag som förts fram. Bland annat vill riksdagen få fram riktlinjer för att skapa den så kallade "anmälningsplikten", ett förslag som innebär att en portad supporter måste visa upp sig vid en polisstation i samband med att "favoritlaget" spelar match. Fansen och en del oppositionspolitiker menar att detta inskränkar på rörelsefriheten.

I samma veva beslutade datainspektionen att häva personuppgiftslagen för Djurgårdens IF. Stockholmsklubben fick därmed rätt att registrera både stökiga supportrar, men även fans de ansåg kunde skapa problem i framtiden.

Detta beslut fattades, trots att Datainspektionen inte gjort några grundläggande vetenskapliga undersökningar för att se om hävningen skulle få några positiva konsekvenser för att stävja våldet. FSE har, hävdar organisationen, ett vidare underlag för en bättre och mer noggrann analys.

– Vad vi kan se är att i länder där man har en väl fungerande dialog mellan fans, klubbar och auktoriteter minskar problematiken med våldsamma supportrar radikalt, säger koordinatorn för FSE till mig.

Hon lyfter även fram, föga förvånande, Tyskland och Norge som länder med väl fungerande kommunikation mellan de aktuella parterna och därigenom en betydligt mer positiv läktarkultur.

"Fullständigt stagnerade"

FSE:s arbetet med det europeiska fotbollsförbundet har gått, med undantag för enstaka detaljer, otroligt bra. Så sent som i fjol klubbade Uefa igenom förslaget att alla professionell klubbar associerad med förbundet skulle tillsätta en "fan officer" - en person med ansvar att förbättra dialogen mellan respektive klubbs styrelse och dess supportrar.

– Uefa är, i mångt och mycket, betydligt mer progressiva än vad dess medlemsförbund är, beskriver Wurbs institutionens arbete och fortsätter:

– Nationella förbund är ofta bångstyriga och ofta emot förändringar till fansens favör, om man inte till och med kan säga att de fullständigt stagnerat i frågorna.

Slagorden i FSE:s agenda

De tre miljoner fansen som är, på ett eller annat sätt, involverade i FSE står bakom organisationens nyckelord. "Positiv läktarkultur", "själv-styre" och "kampen om att agera bromskloss mot globaliseringen av fotbollen" är bara några av de viktigaare poängerna som FSE vill lyfta fram.

"Till dessa hör kanske den mest essentiella av dem alla: Vi måste se till att klubbarna och institutionerna förstår att fansen är de viktigaste aktörerna i fotbollsvärlden", kan man bland annat läsa på Football Supporters Europe's hemsida.

Dessutom vill FSE återinföra, alternativt behålla, rätten för fans att under reglerade former få använda pyroteknik samt att få stå upp under fotbollsmatcher.

Problem på båda håll existerar

Det är inte endast i positiva ordalag som fansens röster kommer till tals. Daniela Wurbs vidhåller genom hela vårt samtal att det endast ska vara de lugna, ansvarstagande fansen som ska få höras.

– Om vi ska få fram att vi är en viktig del av intressenterna i fotbollsvärlden kan vi inte slåss. Då slipper vi, för att dra på riktigt hårt, bli tillsagda att: "ni beter er som hjärndöda djur så antingen köper ni era biljetter och håller käft - eller så buras ni in och får acceptera er plats".

FSE och Sverige

I Sverige finns det vid skrivande stund mängder med supportergrupper som nu påbörjat ett organiseringsarbete. Vägen fram går genom bland annat Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU) och manifestationen "Positiv Läktarkultur". Bägge med ambition att skapa en bättre stämning runt svenska arenor, men också en mer öppen dialog med makthavare.

Och Daniela Wurbs är inte heller sen med att hälsa till sina kamrater i Sverige.

– SFSU bevisar att man kan stå upp emot de ekonomiska och globaliserande krafterna genom kampanjen att få stopp på 51-procentregleringen. Vi håller våra tummar för att deras kamp ska fortsätta att ge resultat och vi hoppas att dialogen mellan SFSU och det Svenska Fotbollförbundet kan fördjupas och förbättras.

/
/
/
/
Sef
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!