1 av 3
2 av 3
3 av 3

Han gjorde målet som bäddade för den svenska EM-bragden

Kim Källström reflekterar: "Två saker gjorde att vi vann matchen."


Toivonen säkrade segern

Sverige-Holland 3-2 (1-1)

1-0 Kim Källström (14), 1-1 Klaas-Jan Huntelaar (22), 1-2 Dirk Kuyt (50), 2-2 Sebastian Larsson (52 str), 3-2 Ola Toivonen (53).

Varning: Holland: Rafael van der Vaart

Domare: Cüneyt Cakir, Turkiet.

SOLNA. Kim Källström visade vägen mot Holland med ett underbart frisparksmål redan efter 14 minuters spel. Ett mål som bäddade för 3-2-bragden mot storfavoriten – och en väg direkt till EM-slutspel.

- Det är svårt att beskriva känslorna. Vi har jobbat mot det här målet under en lång tid och det känns fantastiskt när man väl uppnår det, säger mittfältaren till Nyheter24.

Drabbningen började knappast på bästa möjliga sätt för hemmalaget. Gästerna tryckte på ordentligt för att få till ett ledningsmål och pressade tillbaka det svenska försvaret. Men när Källström fick till sin magiska frispark vände det för Sverige.

- Jag kan inte beskriva målet. Det är skönt att man kan plocka fram en sån grej i en så viktig match. Man tränar mycket på det och det är viktigt med fasta positioner. Det var någonting som vi hade pratat om innan, så det kändes fantastiskt. Och det kändes även väldigt, väldigt bra när jag la upp bollen. Men att den skulle sitta så pass bra hade jag kanske inte hoppats på, berättar målskytten för Nyheter24.

”Vi hann inte deppa ihop”

Men Holland kom tillbaka och gjorde både 1-1 och 1-2 – ett ledningsmål som kom tidigt i den andra halvleken.

- Det kändes riktigt tungt, men vi hann liksom inte att deppa ihop riktigt. 2-2 kom ju direkt efter.  Det var två nycklar i matchen: den ena nyckeln var att vi gjorde mål så tidigt. Då kände vi att vi kunde göra mål även om de hade mycket boll. Den andra nyckeln är givetvis att vi kommer direkt in i matchen efter att de har gjort 2-1, säger Källström och fortsätter:

- Vi hann aldrig känna att det blev tufft. Vi kom tillbaka in i matchen direkt och efter kvitteringen kom 3-2, och då var det vi som hade taktpinnen. Då kändes det väldigt säkert.

Källström var aldrig orolig

Holländarna, som hade vunnit 14 raka tävlingsmatcher inför den sista EM-kvaldrabbningen, ville självklart inte få den förlustfria sviten bruten. De radade upp ett par farliga lägen som tvingade hela det svenska laget, men framför allt målvakten Andreas Isaksson, att kämpa febrilt för att inte tappa ledningen.

Trots det var Källström aldrig rädd.

- Nej, det kändes väldigt säkert. Det var en stund precis efter att vi hade gjort 3-2 som de hade ett par farliga möjligheter. De är skickliga på att trycka in bollen. Och då kändes det lite oroligt, men sen tyckte jag att vi kom upp lite och fick lite frisparkar. Vi var ganska kloka och tog vår tid på oss, så till slut dog det ut lite. De sista minuterna trycker de upp lite men de hade inte det där sista lilla som behövdes för att vända matchen i och med att de redan var klara.

/
/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!