Wow! Sverige har just vänt matchen från 0-4 till 4-4.
Wow! Sverige har just vänt matchen från 0-4 till 4-4. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Miraklet i Berlin

Sverige gjorde det omöjliga. De hämtade upp ett 0-4-underläge till 4-4 under en halvlek. – Helt underbart. Vi var för fega i första halvlek. Men sen går vi ut i andra och gör det bra, sa en lättad Zlatan Ibrahimovic.

Tyskland 4 - 4 Sverige

1—0 Miroslav Klose (8), 2—0 Miroslav Klose (15), 3—0 Per Mertesacker (39), 4—0 Mesut Özil (56), 4—1 Zlatan Ibrahimovic (62), 4—2 Mikael Lustig (64), 4—3 Johan Elmander (76), 4—4 Rasmus Elm (90).

Varningar, Tyskland: Marco Reus, Bastian Schweinsteiger, Phillip Lahm. Sverige: Andreas Isaksson.

Tyskland (4—2—3—1): Manuel Neuer — Jerome Boateng, Per Mertesacker, Holger Badstuber, Phillip Lahm — Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger — Thomas Müller (Mario Götze 67), Mesut Özil, Marco Reus (Lukas Podolski 88) — Miroslav Klose.

Sverige (4—2—3—1): Andreas Isaksson — Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Behrang Safari — Pontus Wernbloom (Kim Källström 46), Rasmus Elm — Sebastian Larsson (Tobias Sana 78), Zlatan Ibrahimovic, Samuel Holmén (Alexander Kacaniklic 46) — Johan Elmander.

Domare: Pedro Proenca, Portugal.

Publik: 72 369.

BERLIN. Det var natt och dag för Sverige mot Tyskland. Efter en rent ut sagt usel första halvlek där man släppte in tre mål och såg så utspelade ut som ett svenskt landslag aldrig någonsin gjort, så lyckades Sverige göra det till synes omöjliga uppdraget och hämtade upp underläget mot världstvåan Tyskland till oavgjort under andra halvlek.

– Jag vet inte om det går att förklara. Efter 4-0 och jag vet inte hur mycket det var kvar, en halvtimme, 35 minuter, så var det inte många som trodde precis som matchen slutade. Men vi gjorde det, sa Zlatan Ibrahimovic till Kanal 5 efter matchen.

– Det var elva andra spelare som kom ut i andra halvlek, vi spelade på ett helt annorlunda sätt. Jag tror vi var för fega och hade för mycket respekt i första. Andra kommer vi ut, jag gör första och vi får mer och mer självförtroende. Andra, tredje och på slutet gör vi fjärde. Jag vet inte hur man ska beskriva det.

– Sist vi var här fick vi med oss fantastiska minnen. Men den här gången var det ännu bättre, säger Zlatan.

Hamrén - från kritiserad till geni

Erik Hamrén var kritiserad redan innan matchen för sin oväntade laguttagning där han valde att låta Anders Svensson och Kim Källström börja på bänken. Efter första halvlek var det nog många som ville ha Hamréns huvud på ett fat. Men Hamrén visade prov på stort mod och bytte till den andra halvleken in Kim Källström och Alexander Kacaniklic i stället för Pontus Wernbloom och Samuel Holmén. Något som skulle visa sig bli ett genidrag.

Under andra halvlek såg det svenska spelet helt annorlunda ut. Med Källström på planen fick Sverige flyt i sitt spel och upphämtningen började i den 62:a minuten genom Zlatan Ibrahimovic på en pass från Källström. Källström assisterade också det andra målet som Mikael Lustig brunkade in.

– Helt underbart. Vi var för fega i första halvlek. Men sen går vi ut i andra och gör det bra, sa en lättad Zlatan Ibrahimovic.

Sen slog även Johan Elmander till och med bara minuten kvar fick Elm chansen att kvittera - och tog den.

– Jag var för trött för att tänka. Jag bara sköt, sade Elm.