Friends Arena kan bli EM-arena. Men inte norska Ullevål.
1 av 2
Friends Arena kan bli EM-arena. Men inte norska Ullevål. - Foto: Janerik Henriksson/Håkon Mosvold Larsen/Scanpix/Montage
Karen Espelund i Uefas exekutivkommitté tycker att Ullevål är lite för liten.
2 av 2
Karen Espelund i Uefas exekutivkommitté tycker att Ullevål är lite för liten. - Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Sverige kan få fotbolls-EM - men inte Norge

Efter Uefas beslut om att förlägga fotbolls-EM år 2020 i flera länder över hela Europa kan nu Sverige få stå som värdland. Men för Norge blir det inget, Ullevål är för litet.


De har anordnat de senaste EM-turneringarna

1992: Sverige

1996: England

2000: Belgien/Holland

2004: Portugal

2008: Schweiz/Österrike

2012: Polen/Ukraina

EUROPA. Uefa beslutade att fotbolls-EM 2016 i Frankrike blir det sista som spelas i ett eller två länder. Från och med 2020 kommer EM att anordnas runtom i hela Europa. Eller rättare sagt i 13 länder. Vilka det blir bestäms inte förrän 2014, men Sverige ligger bra till.

– Jag vill vara tydlig med att vi inte har bestämt oss för att det här gäller i all framtid. Till att börja med handlar det bara om 2020. Men Stockholm borde absolut ligga bra till med sin nya arena, säger Karen Espelund i Uefas exekutivkommitté till Fotbollskanalen.

För vårt kära grannland i väst, Norge, ser det däremot aningen mörkare ut.

– Per idag är Oslos Ullevål lite för liten för att kunna ansöka, säger Espelund till Fotbollskanalen.

"En resa till en match kommer att kosta som en hel turnering"

Beslutet upprör många fotbollsfans som tycker att själva mästerskapskänslan försvinner av att byta spelort flera gånger under en turnering.

– Folk är rädda för avstånden mellan länderna, och de kostnader det skulle vara för att följa sitt land under en EM-turnering. Bara en resa till en enskild match skulle ju kunna kosta lika mycket som en hel EM-turnering i dag. Och det är tråkigt att tappa den lokala känslan som det har varit hittills att åka på EM, säger Camp Swedens talesperson Ola Sjöstedt till Aftonbladet.

Men Karen Espelund ser ingen anledning till oro.

– Där har vi inget färdigt svar, men vi tänker oss ett slags regional koncentration av spelplatserna. Man ska inte kunna ha ena matchen i Grekland, nästa i Finland och en tredje någon helt annanstans. Alla kan vara lugna över att vi vill bevara EM-känslan, men vi återkommer till den exakta utformningen, säger hon till Fotbollskanalen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

Florida vann efter galna räddningar

2 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

3 timmar sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.