Mikael Lustig är den som ska stoppa världens kanske bästa spelare Cristiano Ronaldo.
1 av 4
Mikael Lustig är den som ska stoppa världens kanske bästa spelare Cristiano Ronaldo. - Foto: Bildbyrån / JOHANNA LUNDBERG
Lustig är van att försvara emot världsstjärnor, här emot Barcelonas Neymar.
2 av 4
Lustig är van att försvara emot världsstjärnor, här emot Barcelonas Neymar. - Foto: BildbyrŒån / Lee Smith
Lustig mot Ajaxs Nicolai Boilesen.
3 av 4
Lustig mot Ajaxs Nicolai Boilesen. - Foto: BildbyrΌn / Stanley Gontha
Han fick utgå med en skada i senaste landskampen mot Österrike.
4 av 4
Han fick utgå med en skada i senaste landskampen mot Österrike. - Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND

Han får uppdraget att stoppa Ronaldo

Sverige mot Portugal och Cristiano Ronaldo mot Zlatan Ibrahimovic. Den bilden har målats upp inför ödeskvalet. Men egentligen borde man säga Mikael Lustig mot Ronaldo då det är han som ska stoppa världsstjärnan.– Man får styra honom mot en ofarlig yta, säger Lustig.


Ronaldos facit i höst

Cristiano Ronaldo har haft en helt makalöst bra höst. Han har gjort 16 ligamål på 13 matcher och toppar skytteligan i Spanien på det. Dessutom leder han skytteligan i Champions League med hela åtta fullträffar på bara fyra matcher. På Portugals tre kvalmatcher i höst har han gjort tre mål då han gjorde hattrick borta mot Nordirland.

Det är en otacksam uppgift han har den gode Mikael Lustig. Sveriges högerback ställs emot kanske världens bästa spelare i Cristiano Ronaldo i 180 minuter.

– I mina ögon är det ju världens bäste fotbollsspelare. Ska man stoppa en så duktig spelare som både kan skjuta, nicka, gå höger och vänster behöver man få understöd, säger högerbacken.

Du säger att Ronaldo är världens bäste. Hur ser du på Zlatan då?

– Just de senaste veckorna och månaderna är det väldigt svårt att skilja på dem. Kollar man på landslaget tror jag Zlatan är snäppet före, han har varit oerhört viktig för oss som kapten, och sådana viktiga mål han gjort för oss. Han har varit ovärderlig. Men sen Cristiano, över hela året har han varit den bästa spelaren enligt mig.

I klubblaget Celtic har Lustig bland annat mött världsstjärnorna i Barcelona och gått vinnande ur striden, men det är annorlunda mot landslaget tycker han.

– Det är skillnad på det sättet att vi backa hem i Celtic och ställer ut bussen ibland. Vi har haft en taktik att försvara oss med tio man och sedan hoppas på att få några lägen. Så spelar vi inte här i landslaget.

"Mål är alltid bra att göra på bortaplan"

Han berättar att de självklart gå för mål nere i Portugal och att han inte sett särskilt mycket av deras matcher. 

– Mål är alltid bra att göra på bortaplan, vi kommer ju går för det. Men så klart så vill vi ju inte förlora heller. Jag har inte sett någon match egentligen med dem på länge men de har duktiga spelare.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.