Piraterna använder EU-lönen för sin fortlevnad

Partiledaren Rick Falkvinge blir Europaparlamentarikern Christian Engströms assistent. Får samtidigt kritik från hängivna anhängare.


I går meddelade piratpartiet att man ska ingå i den gröna gruppen i EU-parlamentet. Som Europaparlamentariker får piratpartisten Christian Engström förutom sin egen lön varje månad 17 000 euro, 188 000 kronor, till att anställa assistenter som ska hjälpa honom i sitt arbete.

Nu står det klart att piratpartiledaren Rick Falkvinge kommer att anlitas som en av dessa assistenter. Något som upprört flera av piratpartiets mest kända och hängivna anhängare, däribland Marcin de Kaminski.

På sin blogg skriver Marcin de Kaminski, medgrundare av Piratbyrån och ständigt aktuella fildelningssajten The Pirate Bay, att "partibubblan pyser".

"Jag, och många med mig har röstat på Piratpartiet för att de ska föra en internetvänlig politik i EU-parlamentet - inte för att de ska få stålar för att bygga upp en fungerande partistruktur på hemmaplan."

"Vill man ha pengar till nationellt byggande föreslår jag att man hittar det någon annanstans. Det är väl dessutom inte så att Falkvinge startat Piratpartiet för att bygga en stabil inkomstbas för framtiden? Lite mer idealism hade jag nog hoppats på."

"Ljuger som hästar travar"

Men piratpartiets två förgrundsfigurer slår tillbaka kritiken som de anser beror på ren missuppfattning - och dålig rubriksättning. Enligt Engström använder de flesta partier assistentersättningen i EU till att befästa sitt stöd på hemmaplan.

– 188 000 är hela assistentersättningen som ska räcka till alla assistenter och deras omkostnader, säger Christian Engström till Nyheter24.

– Det är möjligt att det har varit någon formulering som har varit förvirrande, men allt är som det ska vara. Det absolut bästa sättet för mig att lyckas med mitt uppdrag är att Rick fortsätter hålla partiet vid liv som en gräsrotsrörelse och ge mig det stöd som jag behöver. En person kan ensam inte uträtta någonting i politiken.

Falkvinge menar samtidigt att den person som hävdar att han själv ska få 188 000 kronor i månaden är en lögnare. På sin blogg skriver han bland annat att "Aftonbladets rubriksättare ljuger som hästar travar."

"Det är sant att jag har hoppats på att en del av dem ska kunna räcka till att avlöna mig, så att jag inte behöver oroa mig för mat och hyra, och inte längre behöver leva på donationer."

"Att skriva som Aftonbladet gör idag, och påstå att jag skulle kunna anställa mig själv för hela beloppet, saknar helt enkelt all form av sanningshalt. Jag förstår inte varför de påstår en sådan sak."

Schlyter: "Ingen ska ha synpunkter på det"

Engström och Falkvinge får dessutom stöd av miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter. Enligt Schlyter har Engström full rätt att göra som han vill i assistentfrågan.

– Falkvinge har ingen lön i dag som jag förstått det och det är klart att de ger honom lön, säger han till Nyheter24.

– Assistenter har man enligt lag full frihet att välja själv. Vem han anställer är hans val helt och hållet och det ska ingen annan ha några synpunkter på tycker jag.

Att piratpartiet och miljöpartiet nu ska samarbeta i Europa samtidigt som man är direkta konkurrenter hemma i Sverige är inget konstigt menar Schlyter. Båda parter är nöjda efter gruppförhandlingarna.

– Det var ett väldigt bra avtal då båda grupper gillar det vi gör. Jag tror båda grupper är väldigt nöjda med avtalet.

– De ville ha personal, relevanta utskott och det fick de. Och jag ville ha ett samarbete där de skulle rösta för gröna frågor utöver det som är deras profilfrågor.

"Får tycka annorlunda inom gruppen"

Piratpartiet har tidigare sagt att de kommer att ingå i en grupp som uppfyller deras krav kring partiets profilerade frågor. I andra frågor kommer partiet att rösta enligt gruppens önskemål. Samtidigt säger Engström att piratpartiet som oberoende parti inte behöver oroa sig för en "partipiska".

– Ja, det stämmer. Det innebär att precis som alla andra i den gröna gruppen så får de tycka annorlunda om de så vill det, säger Schlyter.

– Men eftersom de under hela valrörelsen sagt att de ska ägna sig åt sina profilfrågor så det kommer blir ganska sällsynt att Engström ska plötsligt tycka nåt om något annat. Rutinen är den att han ska rösta med oss och det vi vill uppnå.

Ett av piratpartiets krav för att ingå i den gröna gruppen var chansen att få en tjänstemannamandat på gruppens bekostnad. Det fick de. Och nu vill många veta vem som ska ta den platsen.

Enligt Schlyter är det en person han tidigare arbetat med, men vill inte nämna några namn förrän piraterna själva tillkännager beslutet.

– Jag glad att de valt en person som jag redan känner och som jag redan har samarbetat med och har förtroende för, säger Schlyter.

Swartz spekulerar

En som spekulerar kring frågan är piratideologen Oscar Swartz. Enligt Swartz är vänsterpartisten Erik Josefsson den perfekta kandidaten.

"Ja, tänk om Piratpartiet kunde använda Erik Josefsson som både blodhund och mops. Engström och Josefsson känner ju varandra sedan länge och stod på barrikaderna tillsammans i sin kamp mot mjukvarupatent i Bryssel tidigare", skriver Swartz på sin blogg.

Själv vill Engström först säkra sin kandidat innan han avslöjar några namn.

– Och dessutom måste vi ha något att meddela även nästa vecka, skojar piratpartiets förste Europaparlamentariker.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.