...och som redan har halva världen i sitt stall.
1 av 3
...och som redan har halva världen i sitt stall.
...som även vill ha Fabregas...
2 av 3
...som även vill ha Fabregas...
Zlatan jagas av City....
3 av 3
Zlatan jagas av City....

Ska Zlatan vinna "den där jävla Champions League" med City?

Manchester har två klubbar klara för Champions League. Lillebror i staden vill nu värva Zlatan.


Spelarna som anlänt:

(Ej kronologisk ordning, alla siffror angivna i Sterling Pund)

Martin Petrov - 4,7m

Gelson Fernandes - 4,2m

Rolando Bianchi - 8,8m

Valeri Bojinov - 5,75m

Javier Garrido - 1,5m

Joe Hart- 1,5m

Elano - 8m

Geovanni - gratis

Felipe Caicedo - 5,2m

Benjani - 7,6m

Shaun Wright-Phillips -  8,5m

Tal Ben Haim - 5m

Vincent Kompany - 6m

Craig Bellamy - 14m

Robinho - 32,5m

Roque Santa Cruz - 17,5m

Gareth Barry - 12m

Emmanuel Adebayor - 25m

Kolo Touré - 16m

Joleon Lescott - 23m

Carlos Tevez - gratis

Jérôme Boateng - 10,4m

David Silva - 30m

Yaya Touré - 24m

Aleksandar Kolarov - 16m

Mario Balotelli - 24m

James Milner - 26m

Edin Dzeko - 27m

Sammanlagt: 337,65m (3,5 miljarder kronor)

Den 6 maj 2010 mötte Manchester City Tottenham hemma på Eastlands. En seger och de enorma spelarinvesteringarna som först Thaksin Shinawatra och sedan Schejk Mansour gjort i City skulle äntligen leda till en plats bland Europas stora i Champions League. Bara ett steg på vägen mot klubbens riktiga mål: att bli ett av världens absolut bästa klubblag – men ett ack så viktigt steg.

Den drömmen sprack när domaren blåste av matchen: Peter Crouchs nickmål tog i stället Tottenham till Champions League för första gången.

Den 10 maj 2011 möttes lagen igen. Nästan på samma plats i straffområdet nätade Crouch på nytt – i fel bur. City till Champions League nästa säsong – det ritar om Europas spelartransferkarta ännu mer.

De senaste säsongerna har klubben bränt en bit över 3,5 miljarder på spelare. Bara den här säsongen har de dyngat ut med 154,5 miljoner pund, mer än 1,6 miljarder kronor.

Jämför det med Tottenham, som för att vara Spurs öppnade plånboken ordentligt inför klubbens Champions Leaguespel: 18,5 miljoner pund lades på spelare som Rafael van der Vaart och Sandro.

Skillnaden mellan klubbarna på plan har varit betydligt mindre än den mellan deras respektive utgiftskonton, men det är inget snack om saken: det går att köpa sig till framgång.

Problemen hittills för City har varit två: dels krävs det mycket mer än bara dyra spelare för att lyckas – de är ingen garanti men väl ett nyttigt medel för framgång. Men viktigast har varit att Manchester Citys enorma rikedom men brist på vinnarkultur och matcher mot Europas bästa har gjort att klubben har haft svårt att värva de allra bästa och istället fått betala överpriser för de näst bästa.

Robinho, Edin Dzeko, Yaya Touré, Emmanuel Adebayor, Roque Santa Cruz, Carlos Tevez, Mario Balotelli, David Silva... Vi snackar en blandning av spelare som är bra, men som antingen inte tillhör den riktiga toppen, som kom för cashen eller hade straffat ut sig i sina tidigare klubbar. Eller en kombination av alla tre.

Frågan är om de allra bästa spelarna vill komma nu i sommar.

När Roberto Mancini efter Tottenhammatchen fick frågan om vilken spelare som skulle kunna göra City till Premier League-mästare nästa år svarade han ”Cesc Fàbregas”. Nästa fråga handlade om Den långe från Malmö.

- Om Zlatan vill komma till City skulle jag omedelbart bereda plats för honom, svarade Mancini.

Ordvalen var ingen slump: City har ingen vinnarvana ännu, och hur mycket Mancini och Zlatan än gillar varandra skulle det vara ett nerköp för honom att byta Milan mot City. Att klubben kan värva unga framtidsstjärnor (som är bra redan nu) som David Silva är en stor framgång för City och en en viktig signal till andra spelare. Men att en redan etablerad världsstjärna utan vare sig dokumenterad pengakåthet eller mentala problem som Cesc skulle gå dit är uteslutet.

Crouch självmål i går är värt mycket pengar – för alla klubbar som vill sälja spelare till överpris och för alla mätta spelare som vill gå upp i lön.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!