Hammarby ifrågasätter polisens agerande i samband med läktarbråket i fredags.
1 av 4
Hammarby ifrågasätter polisens agerande i samband med läktarbråket i fredags. - Foto: Scanpix
Rickmer tycker att det behövs en diskussion om hur polisen använder pepparsprej.
2 av 4
Rickmer tycker att det behövs en diskussion om hur polisen använder pepparsprej. - Foto: Scanpix
Matchen mellan Hammarby och Assyriska fick tillfälligt avbrytas på grund av ett bråk i hemmaklacken.
3 av 4
Matchen mellan Hammarby och Assyriska fick tillfälligt avbrytas på grund av ett bråk i hemmaklacken. - Foto: Scanpix
Assyriska vann matchen med 2-0.
4 av 4
Assyriska vann matchen med 2-0. - Foto: Scanpix

Hammarby: "Godkänner aldrig att oskyldiga skadas"

Efter läktarskandalen på Söderstadion – nu kräver Hammarby Fotboll att rutinerna för användandet av pepparsprej ses över.


Läs mer om Bajen-bråket

Sebastian Kuijpens, ordförande i Bajen Fans, fanns i klacken när polisen attackerade folkmassan med pepparsprej:

– Det är ett lagbrott som de begår. Jag har fortfarande bilden när jag blundar av alla de här oskyldiga människorna, barn som vuxna, som ligger ner och knappt kan andas efter att ha blivit svårt misshandlade av polisen, säger han till Nyheter24.

Läs mer:

Läktarbråk när Assyriska slog Bajen

Polisen anmäls efter läktarbråket

STOCKHOLM. Nyheter24 skrev på måndagen att polisen JO-anmälts av flera personer efter insatsen under läktarbråket på Söderstadion i fredags. Bajen Fans riktade skarp kritik mot hur polisen attackerade hemmaklacken med pepparsprej.

Nu ger också Hammarby Fotboll sin bild av händelsen. Göran Rickmer, evenemangsansvarig, kräver att polisen granskas för sitt användande av pepparsprej.

– Peppersprej är ett bättre alternativ än att skjuta en människa. Men man måste börja fundera på om man använder den för lättvilligt och om direktiven från cheferna är oklara. Allt det måste prövas, säger Göran Rickmer till Nyheter24.

"Inget vi ska borsta under mattan"

Hammarby håller nu på att utvärdera läktarkaoset som utbröt under matchen mot Assyriska. Ett par personer började bråka i Bajen-klacken. Enligt Rickmer hade klubbens egen personal lyckats avstyra bråket när poliserna valde att ingripa.

– Det finns inte en enda människa på denna jord som kan vara nöjd med att poliser och ordningsvakter går in för att avstyra ett internbråk som sedan resulterar i att en uppsjö av människor kommer till skada.

Är ni helt på supportrarnas sida i det här?

– Jag vill inte uttala någon sida, men en polis kan inte vara nöjd när oskyldiga kommer till skada. Det finns flera moment man måste kolla på. Dels är det supportrarna som faktiskt begår överträdelser. Och är det så att vi i det här fallet tycker att polisen också agerat på felaktigt sätt, då kommer vi vidta åtgärder. Vi håller själva på att skriva ihop en frågeställning till myndigheten.

Vad säger ni till de människor som kanske är rädda för att gå på fotboll igen?

– De som känner obehag efter det som hände har jag full förståelse för. Vi kommer gå ut på vår hemsida och presentera vad som händer. Det är inget som vi ska borsta under mattan. Det pågår ett stort självkritiskt arbete och jag uppmanar alla som känner obehag att kontakta Hammarby.

Kommer de drabbade att få någon kompensation från er?

– Vi kontaktar varje enskild individ rakt upp och ner. Alla har olika behov och är drabbade på olika sätt, så då måste man prata utifrån det. De flesta önskar är att det inte ska hända igen och det ska vi jobba för. Det är bättre än att ge de här människorna en biljett eller halsduk.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

3 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

3 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.