- Foto: Esther Lin

"En svensk stjärna är född"

KRÖNIKA. Alexander Gustafsson presenterade sig för de amerikanska fansen på UFC 133. Till och med mästaren blev imponerad.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig.

18 juli - "Gustafsson skriver historia"

25 juli - "Jag älskar tråkiga matcher"

1 augusti - "När hjältar faller"

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Det går inte att göra en annan måndagskrönika än en hyllning till Alexander Gustafsson och hans imponerande seger över stjärnan Matt Hamill i Wells Fargo Center i Philadelphia natten till söndag svensk tid.

Kanske inte mest för att Gustafsson vann i stor stil utan istället är det reaktionerna efteråt som är det intressanta.

I Sverige har vi länge trott på Gustafsson men i staterna har man varit betydligt mer svårsåld. Men efter helgens seger har skriverierna enhälligt hyllat den blonde svensken.

Visst hade flera stora sajter Gustafsson som favorit även före matchen och oddsen på svensken var bra. Men det kändes mer som att det kom sig av att Hamills prestation mot Quinton Jackson var allt annat än bra.

Men redan under själva matchen började berömmet att hagla och först var mästaren Jon Jones.

"Är han bara 24!? Vi kommer att mötas någon dag", skrev Jones på Twitter.

Den ende som inte verkade särskilt sugen på att berömma Gustafsson till att börja med var dock Joe Rogan som en bit in i den andra ronden kallade matchen för "en mardröm att döma" och "ganska händelsefattig".

Men efter 3.41 i rond två var matchen avslutad och hyllningskören satte igång på allvar.

Bland annat började den etablerade sajten bloodyelbow.com att spekulera i om Gustafsson inte har vad som krävs för att bli bäst.

"Grabben är framtiden i 93 kilo. Folk snackar om Jon Jones och Phil Davis. Gustafsson har de fysiska verktygen till att bli en fantastisk lätt tungviktare när han växer i sin kropp", skriver de.

Hos ESPN är man inne på samma spår och skriver att Gustafsson visade upp en glimt av organisationens framtid. Dessutom slår de fast att Rich Franklin var smart som inte accepterade en match mot 24-åringen då han troligen hade förlorat.

"Alexander Gustafsson är definitivt en framtida titelutmanare i lätt tungvikt", skriver fiveouncesofpain.com.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Men kontentan är att i princip alla stora sajter hyllar Gustafsson för hans insats och många ser honom alltså som en framtida utmanare om titeln.

Självklart är det allra viktigaste att vinna sina matcher. Men i en bransch där marknadsvärde är minst lika viktigt för att du ska få de stora matcherna kunde inte Gustafssons första match på amerikansk mark varit mer lyckad. Nu vet betydligt fler vem den blonda svensken är och det öppnar automatiskt fler dörrar. Det blir till exempel betydligt svårare för Franklin att tacka nej till en match igen.

Oavsett vem det blir härnäst för Gustafsson är jag är säker på att UFC 133 var sista gången vi fick se honom på ett underkort på väldigt länge. Nu har vi för första gången en svensk stjärna i världens största organisation.

/
/
/
MMA
/
/
/
UFC
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Gustafsson segrade
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.