Chefredaktör Henrik Eriksson och reporter Irena Pozar.
Chefredaktör Henrik Eriksson och reporter Irena Pozar.

Nyheter24 tar ställning: "Vi är för samtycke"

Sexualbrottslagstiftningen i dag är bristfällig. Vi behöver en samtyckeslag för att få till en förändring. Därför tar Nyheter24 nu ställning för samtycke i en temavecka under namnet #församtycke.


Är du också #församtycke?

Vi vill veta varför du också är för en samtyckeslag.

Använd  #församtycke och #fattanu!

Varje dag anmäls 16 våldtäkter i Sverige. Brå uppskattar dock att minst 100 sker varje dag. Under 2013 klarades endast 16 procent av dessa upp. Det är en skrämmande siffra och en siffra vi måste göra något åt. 

Nyheter24 anser att en samtyckeslag är ett stort steg i rätt riktning. Vi hoppas att en samtyckeslag skall ge rättsväsendet ytterligare verktyg för att skipa rättvisa, men än viktigare är vilken signal lagstiftaren vill sända vad gäller den sexuella relationen mellan två personer. Vi tar därför tillsammans med FATTA, en rörelse som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning, ställning för samtycke. 

En person som inte vill ha sex ska inte behöva skrika nej. Sex ska ske i samtycke. Det bör krävas ett ja för att säkerställa att den du har sex med vill det. Inte ett nej för att du ska veta att personen inte vill. Är du inte helt säker på att din partner vill ha sex? Avstå. 

I dag ligger extremt mycket fokus på offret, vad hon gjorde och hur hon betedde sig före, under och efter våldtäkten. Ofta måste hon själv bevisa att hon inte ville.

Med en samtyckeslag kommer fokus fortfarande att ligga på offret. Men till skillnad från så som det ser ut i dag så kommer den misstänkte gärningsmannen, med en samtyckeslag, att tillfrågas om hur han försäkrade sig om att sexet skedde i samtycke. 

Men det absolut viktigaste med en samtyckeslag är potentialen den har att förändra normen i samhället. 

Om våra barn och ungdomar, från alla instanser i samhället, får lära sig att personen som han vill ha sex med måste säga ja innan ett samlag genomförs så kommer det att ge enorma effekter.

I dag lär barn sig att de får ha sex med någon så länge personen inte skriker nej. Och ibland räcker inte ens det.

Kvinnor tvingas att varje dag förhålla sig till sexuellt våld. Det genomsyrar hela samhället och är en enorm börda.

Det räcker nu. Därför behövs en samtycke både i praktiken och i sexualbrottslagstiftningen. 

Har du eller någon du känner erfarenhet av, i ditt tycke, felaktiga domslut vad gäller våldtäkt? Hör av dig till irena.pozar@nyheter24.se.

***
Anledningen till att vi i den här texten använder oss av pronomen "han" och "hon" är för att belysa att den stora majoriteten av våldtäkterna begås av just män, medan 98% av de som våldtas är kvinnor. Vi menar inte på något sätt att män inte kan bli våldtagna, att kvinnor vill ha mindre sex än män eller förväntas behöva övertalas till samlag.

LÄS MER: Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet" 

"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter" 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du för en samtyckeslagstiftning?
Senaste nytt

Därför drev Nyheter24 #HejdåKungen

19 Jul 2014, 16:04

Här är kungafamiljens Facebookflöde

18 Jul 2014, 10:47
Har du någonsin undrat hur det skulle kunna se ut i kungafamiljens Facebookflöden? Nyheter24:s Gabriella Bark visar dig.

Hovet: "Vi har en fantastiskt bra statschef just nu"

17 Jul 2014, 10:57
Föga förvånande visar det sig att kungahuset inte ställer sig bakom Nyheter24:s kampanj #hejdåkungen.

Så reagerade läsarna på Nyheter24:s #HejdåKungen

16 Jul 2014, 17:18
Vissa tycker att vi har helt rätt – vissa tycker att vi är dumma i huvudet, fast på olika sätt. Här är några av reaktionerna på Nyheter24:s #HejdåKungen.

"Det är dags att avskaffa monarkin"

16 Jul 2014, 14:21
"Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för", skriver Rickard Björkén, republikan.

8 saker kungen kan göra när han avgått

16 Jul 2014, 07:44
Visst, vi vill ju att kungen ska lämna tronen. Men inte ska han behöva gå sysslolös för det. Nyheter24 listar åtta andra saker som kungen skulle kunna pyssla med när han slutligen sagt "hej då".