Fanny Åström, feminist och bloggare
Fanny Åström, feminist och bloggare - Foto: Privat

"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter"

"Män lär sig att deras gränsöverskridande beteende är okej, att det är kvinnors ansvar att säga stopp", skriver Fanny Åström, feminist och bloggare.


Om skribenten

Fanny Åström är feminist och bloggare på arsinoe.se

Följ henne på Twitter: @sinoes

Är du också #församtycke?

Vi vill veta varför du också är för en samtyckeslag.

Använd  #församtycke och #fattanu!

Det har varit mycket tal om samtycke på sista tiden. En mängd olika kampanjer, som till exempel FATTA och #mörkertalet, har gjort ett fantastiskt jobb med att lyfta upp allt det sex som äger rum utan att alla inblandade är med på det hela.

Samtyckeslagen är en självklarhet. Givetvis ska den som har sex med en annan försäkra sig om att denna också vill ha sex. Det kommer förhoppningsvis att leda till förbättringar för hur de som blir utsatta för våldtäkt bemöts, och även förändra hur vi ser på sex.

Det sägs att våldtäkt inte är sex, att det är väsensskilt från sex. Men våldtäkt är ingen bisarrt undantag i en annars välfungerande värld, våldtäkt är en direkt förlängningar av hur vi ser på samspelet mellan män och kvinnor. En skulle kunna säga att våldtäkt i den juridiska meningen är toppen på det patriarkala sexets isberg. Det är där gränserna för vad som anses vara okej överskrids, men det är inte där grunden för våldtäkt läggs.

Grunden för våldtäkt läggs tidigt i de outtalade reglerna för hur kvinnor och män förhåller sig till varandra som könsvarelser, det vill säga som just kvinnor och män. En grundbult i detta är att kvinnor ständigt anses ha ansvar för mäns gränsöverskridande beteende.

På dagis blir flickor blir tillsagda att ha överseende med pojkars gränsöverskridande beteende eftersom de ”är sådana”. De kanske rentav ska bli smickrade över uppmärksamheten. Samma mönster fortsätter sedan under resten av livet. Kvinnor ska ta ansvar för mäns agerande genom att till exempel klä sig och bete sig på ett sätt som inte gör att de blir uppkåtade, kvinnor ska inte sända ut ”fel signaler”, kvinnor ska inte ha för många sexuella erfarenheter för det kan få män att tro att det är fritt fram, kvinnor ska lära sig att säga nej ordentligt om de inte vill så att männen verkligen fattar. Samtidigt ska män ta initiativ, något som kvinnor måste vara ständigt beredda på att förhålla sig till.

Detta är inte några undantag, det är ett resultat av hur vi ser på kvinnor och män och samspelet dem emellan. Män ska vara aktiva, kvinnor passiva men samtidigt ta ansvar för männens agerande. Kvinnor antas inte ha någon egen sexualitet, utan kan bara säga nej eller ja till att en man ska få göra vad han vill med henne. Om hon inte gör aktivt motstånd så antas hon vara med på det hela. Män lär sig att deras gränsöverskridande beteende är okej, att det är kvinnors ansvar att säga stopp. Män har inget ansvar att lära sig att känna in kvinnors gränser.

Så länge vi har den här synen på sex så kommer våldtäkter fortsätta vara ett problem i samhället, och det som krävs är en radikal förändring i hur vi ser på varandra som kvinnor och män. Vi kan inte förvänta oss att vi ska kunna förhålla oss till varandra såhär i genom livet men plötsligt sluta när det kommer till sex. Vi kan inte både ha den så kallade ”spänningen” mellan könen och samtidigt förvänta oss att sexet ska vara jämställt. Det som behövs är en radikal kritik av hur vi skapar varandra som kvinnor och män i patriarkatet, och hur vi förhåller oss till varandra som könsvarelser.

Fanny Åström, feminist och bloggare

LÄS MER: "Vi är för samtycke" 

Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

Professorn: "Även utlevande flickor ska ska ha skydd för sin sexuella integritet" 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Därför drev Nyheter24 #HejdåKungen

19 Jul 2014, 16:04

Här är kungafamiljens Facebookflöde

18 Jul 2014, 10:47
Har du någonsin undrat hur det skulle kunna se ut i kungafamiljens Facebookflöden? Nyheter24:s Gabriella Bark visar dig.

Hovet: "Vi har en fantastiskt bra statschef just nu"

17 Jul 2014, 10:57
Föga förvånande visar det sig att kungahuset inte ställer sig bakom Nyheter24:s kampanj #hejdåkungen.

Så reagerade läsarna på Nyheter24:s #HejdåKungen

16 Jul 2014, 17:18
Vissa tycker att vi har helt rätt – vissa tycker att vi är dumma i huvudet, fast på olika sätt. Här är några av reaktionerna på Nyheter24:s #HejdåKungen.

"Det är dags att avskaffa monarkin"

16 Jul 2014, 14:21
"Carl XVI Gustafs egna valspråk lyder ”För Sverige – I tiden”. Det är dags för Sverige att på riktigt ta till sig detta, och avskaffa monarkin. Det är vi redo för", skriver Rickard Björkén, republikan.

8 saker kungen kan göra när han avgått

16 Jul 2014, 07:44
Visst, vi vill ju att kungen ska lämna tronen. Men inte ska han behöva gå sysslolös för det. Nyheter24 listar åtta andra saker som kungen skulle kunna pyssla med när han slutligen sagt "hej då".