Vem drömmer inte om en perfekt gödslad gräsmatta som barnen kan leka på?
Vem drömmer inte om en perfekt gödslad gräsmatta som barnen kan leka på? - Foto: Nyheter24

Guide: Så gödslar du gräsmattan

Många underskattar vikten av att gödsla gräsmattan för att hålla den frisk och frodig. Lär dig hur och när du gör det i denna artikel.


En grön och frodig gräsmatta är en dröm för många trädgårdsägare. Men för att få en sådan behöver man sköta om den ordentligt. En viktig del av gräsmattans skötsel är att gödsla den regelbundet med rätt typ av gödsel och vid rätt tidpunkt. I den här artikeln får du tips och råd om hur du gödslar din gräsmatta på bästa sätt under olika årstider.

Varför ska man gödsla gräsmattan?

Gräset är en växt som behöver näring för att växa och trivas. När du klipper gräset tar du bort en del av den näring som finns i grässtråna. Därför behöver du ersätta den med gödsel. Gödsel innehåller olika näringsämnen som kväve, fosfor och kalium, som är viktiga för gräsets tillväxt, färg och motståndskraft mot sjukdomar, ogräs och mossa. Genom att gödsla din gräsmatta ger du den en chans att bli tjock, jämn och grön.

Hur gödslar man gräsmattan? 

När du gödslar din gräsmatta är det viktigt att sprida ut gödningsmedlet jämnt och glest över hela ytan. Använd en spridarvagn eller en handhållen spridare för att få en bra fördelning. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen och använd cirka två till tre kilo per hundra kvadratmeter. Gödsla helst i samband med regn eller vattning, så att gödningsmedlet löses upp och tränger ner i jorden snabbare. Undvik att gödsla i stark sol eller när det är torrt – det kan orsaka brännskador på gräset.

När ska man gödsla gräsmattan?

Det beror på vilken typ av gödsel du använder och vilken effekt du vill uppnå. Men generellt kan man säga att det finns tre huvudsakliga tillfällen att gödsla gräsmattan under året: på våren, på sommaren och på hösten.

Så sköter du gräsmattan – varje säsong

Gödsla gräsmatta på våren 

Våren är den viktigaste säsongen att gödsla gräsmattan. Då vaknar gräset till liv efter vintern och behöver ett extra tillskott av näring för att komma igång. Du bör gödsla din gräsmatta så snart den börjar visa tecken på grönska, oftast i april eller maj. Använd ett långverkande gödningsmedel med hög kvävehalt, som stimulerar gräsets tillväxt och färg. Du kan också använda ett kombinerat gödnings- och ogräsmedel, som bekämpar ogräs samtidigt som det ger näring åt gräset.

Gödsla gräsmatta på sommaren

Under sommaren behöver gräset mer näring för att hålla sig friskt och frodigt. Du bör därför upprepa gödslingen två till tre gånger under senvåren och sommaren, med cirka sex veckors mellanrum. Använd samma typ av gödsel som på våren, eller välj ett flytande gödsel som är lättare att sprida ut jämnt över gräsmattan.

Gödsla gräsmatta på hösten

På hösten börjar gräset att förbereda sig inför vintern och behöver stärka sina rötter och celler. Du bör därför ge din gräsmatta en sista dos av näring innan frosten kommer, helst i september eller oktober. Använd ett gödningsmedel med låg kvävehalt, men med mycket fosfor och kalium, som stärker och härdar gräsmattan inför vintern. Du kan också använda ett mossmedel, som dödar mossa och ger plats åt mer gräs. Det finns också andra alternativ, som du kan läsa om här: 

Enkla knepet – så får du bort mossan i gräsmattan

Med dessa tips och råd kan du gödsla din gräsmatta på ett effektivt och miljövänligt sätt. En väl gödslad gräsmatta är en vacker och hållbar gräsmatta som du kan njuta av under hela året. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!