Lär dig hur du sköter gräsmattan på bästa sätt.
Lär dig hur du sköter gräsmattan på bästa sätt. - Foto: Pexels / Pexels

Så sköter du gräsmattan – varje säsong

Att hålla gräsmattan grön och frisk kan vara en utmaning. Lär dig hur du gör det med dessa enkla tips för alla årstider.


En välskött gräsmatta är en vacker och praktisk del av trädgården. Men hur ska man göra för att hålla gräset grönt och friskt året om? Här är några tips för att sköta din gräsmatta under olika årstider.

Gräsmattan på våren

Våren är en bra tid att ge din gräsmatta lite extra omsorg. När snön har smält och marken har torkat upp kan du börja med att räfsa bort löv, kvistar och annat skräp som har samlats under vintern. Detta hjälper till att lufta gräset och ta bort döda eller sjuka grässtrån.

Om du har några kala eller ojämna fläckar i gräsmattan kan du så nytt gräsfrö på dessa områden. Välj ett frö som passar din jordtyp och klimatzon. Vattna sedan området regelbundet tills fröna har grott och etablerat sig.

Du kan också gödsla din gräsmatta på våren för att ge den en bra start på säsongen. Använd ett gödselmedel som är anpassat för gräs och följ anvisningarna på förpackningen. Gödsla helst när det är mulet och fuktigt, men inte regnigt, för att undvika att bränna gräset.

Gräsmattan på sommaren

Sommaren är den mest krävande tiden för din gräsmatta. Du behöver klippa den regelbundet, vattna den vid behov och hålla koll på eventuella skadedjur eller sjukdomar.

Vanligtvis bör du klippa din gräsmatta minst en gång i veckan under sommaren och varannan vecka under vår, höst och milda vintrar, men det beror på vad du själv tycker om. Regelbunden klippning främjar rottillväxten och hjälper till att fylla i luckor och hålla borta ogräs. På sommaren kan du höja klipphöjden på din gräsklippare till cirka fem till tio centimeter, eftersom detta gör gräset mindre benäget att bli brunt i torrt väder. Se till att din gräsklippare är väl underhållen och att bladen är vassa.

Vattna din gräsmatta när den behöver det, men inte för ofta eller för mycket. Det kan vara svårt att avgöra när din gräsmatta behöver vatten, men ett tecken är att den blir matt eller mörkgrön i färgen eller att fotspår syns tydligt efter att du har gått på den. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det är svalare och mindre avdunstning sker. Använd gärna regnvatten från en tunna eller gråvatten från ditt badkar eller diskho om möjligt. Spridare är perfekta för att hålla gräsmattan återfuktad, men de använder mycket kranvatten och är inte tillåtna under en bevattningsförbud. Oroa dig inte om en etablerad gräsmatta blir brun, den är inte död. Den kommer helt enkelt att bli grön igen när regnet kommer.

Håll utkik efter eventuella skadedjur eller sjukdomar som kan angripa din gräsmatta under sommaren. Nyp ut ogräs som maskrosor när du ser dem för att hindra dem från att konkurrera med gräset. Om du har problem med mossa, lavar, svampar eller insekter kan du använda ett lämpligt bekämpningsmedel eller biologiskt medel för att behandla dem. Följ alltid instruktionerna på etiketten och var försiktig med att inte skada andra växter eller djur.

Så får du bort mossan i gräsmattan

Gräsmattan på hösten

Hösten är en bra tid att förbereda din gräsmatta inför vintern. Du kan fortsätta att klippa den så länge den växer, men sänk klipphöjden till cirka tre till fem centimeter i slutet av säsongen. Detta hjälper till att förhindra att gräset blir för långt och lägger sig platt under snön.

Du kan också lufta din gräsmatta på hösten för att förbättra dräneringen och syretillförseln till rötterna. Stick ner en grep eller en speciell luftare i marken med jämna mellanrum och dra upp små pluggar av jord. Sprid sedan ett tunt lager av sand, kompost eller torv över gräsmattan för att fylla i hålen och jämna ut ytan.

Om du vill ge din gräsmatta en extra boost inför vintern kan du gödsla den igen på hösten med ett långtidsverkande gödselmedel som innehåller mycket kalium. Detta hjälper till att stärka gräsets motståndskraft mot frost och sjukdomar.

Guide: Så gödslar du gräsmattan

Gräsmattan på vintern

Vintern är den lugnaste tiden för din gräsmatta, men det finns fortfarande några saker du kan göra för att skydda den från kylan. Undvik att gå på gräsmattan när den är frusen eller täckt av snö, eftersom detta kan skada gräset och orsaka bruna fläckar. Om du måste gå på den, försök att fördela din vikt jämnt och inte trampa på samma ställe flera gånger.

Om du har mycket snö på din gräsmatta kan du försiktigt borsta bort den med en kvast eller en snöskyffel. Detta hjälper till att förhindra att snön packas ihop och bildar ett tjockt lager av is som kväver gräset. Var dock försiktig med att inte skrapa bort gräset tillsammans med snön.

Om du har problem med snö mögel, en svampsjukdom som orsakar vita eller rosa fläckar på gräset, kan du behandla det med ett fungicid eller ett biologiskt medel. Du kan också räfsa bort det drabbade området och så nytt gräsfrö på våren.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!