Det är inte lätt när mossan tar över din gräsmatta.
Det är inte lätt när mossan tar över din gräsmatta. - Foto: Nyheter24 / Pexels

Enkla knepet – så får du bort mossan i gräsmattan

​Många spenderar tusentals kronor för att få bort mossan i gräsmattan. Här är några enkla och billiga knep att pröva istället.


Mossa i gräsmattan är ett vanligt problem som många trädgårdsägare brottas med. Men det finns ett enkelt och billigt husmorsknep som kan rädda din gräsmatta från den gröna plågan.

Ättika dödar mossan

Att använda ättika är ett bra exempel på ett effektivt och miljövänligt sätt att bekämpa mossa i gräsmattan. Ättikan sänker pH-värdet i jorden och gör den surare, vilket är dåligt för mossan men inte för gräset. Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska, spraya det mossbefläckade området och låt blandningen verka i en kvart. Efteråt, skura bort mossan med en skurborste och spola bort den med vatten. 

Denna behandling kan du upprepa vid behov tills all mossa är borta. Du kan också så nytt gräs i de kala fläckarna för att fylla ut och fina till gräsmattan.

Så sköter du gräsmattan – varje säsong

Bakpulver och såpa 

Bakpulver kan också användas för att bekämpa den jobbiga mossan. Strö lite bakpulver på mossan och vattna lätt. Bakpulvret hjälper till att torka ut och döda mossan, men se upp! Det kan också skada ditt gräs om det används i för stora mängder. 

Guide: Så gödslar du gräsmattan

En annan klassiker är att använda såpa. Blanda en del flytande såpa med tio delar vatten och spruta blandningen på mossan. Såpan gör att mossan torkar ut och dör.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!