Bladlöss kan förstöra dina fina fruktträd om du inte är försiktig. (Bilden är en illustration)
Bladlöss kan förstöra dina fina fruktträd om du inte är försiktig. (Bilden är en illustration) - Foto: Nyheter24

Rädda växterna – så blir du av med bladlössen

Bladlöss är trädgårdsägares största fiende. Här kommer fem enkla knep att ta till för att få bort dem från din trädgård.


Oavsett om du vill få bort bladlöss som redan finns i din trädgård eller se till att de inte dyker upp överhuvudtaget, kan dessa knep hjälpa dig att hantera de växtförstörande krypen.

1. Naturliga fiender mot bladlöss

Att introducera och främja naturliga rovdjur för bladlöss i din trädgård kan vara ett effektivt sätt att kontrollera bladlusspopulationen. Nyckelpigor, flugor, parasitiska steklar och spindlar äter alla bladlöss.

  • Nyckelpigor: Du kan ofta köpa nyckelpiglarver online eller i trädgårdsbutiker. De släpps enkelt ut i din trädgård där de börjar äta bladlöss omedelbart. Du kan även uppmuntra nyckelpigor att stanna i din trädgård genom att plantera växter som de gillar, till exempel klöver, dill, eller koriander.
  • Parasitiska steklar: Dessa små insekter lägger sina ägg inuti bladlöss. När äggen kläcks äter larverna bladlusen från insidan. Precis som med nyckelpigor kan du uppmuntra parasitiska steklar genom att plantera växter de föredrar, som tusenskönor, koriander, eller persilja.
  • Flugor och spindlar: Dessa är naturligt förekommande rovdjur för bladlöss, så genom att skapa en gynnsam miljö för dem (som att inte använda kemiska bekämpningsmedel) kan du hjälpa dem att göra sitt jobb.

2. Hemmagjorda lösningar mot bladlöss

Enkla hemgjorda lösningar, som en såpvattenlösning, kan vara mycket effektiva mot bladlöss. Sådan lösning stör bladlössens förmåga att andas genom deras exoskelett, vilket dödar dem.

Här är hur du kan förbereda och använda en såpvattenlösning mot bladlöss:

  1. Blanda en tesked mild diskmedel med en liter vatten. Använd ett ekologiskt och biologiskt nedbrytbart diskmedel om möjligt, för att minimera miljöpåverkan.
  2. Häll lösningen i en sprayflaska.
  3. Spraya lösningen direkt på bladlössen. Var noga med att spraya undersidan av bladen också, eftersom bladlöss ofta gömmer sig där.
  4. Efter några timmar, skölj av växterna med vatten för att förhindra eventuella skador från såplösningen.
  5. Upprepa denna process varje par dagar tills du inte längre ser några bladlöss.

Så blir du av med bananflugorna 

3. Insektsmedel mot bladlöss

Det finns många insektsmedel tillgängliga som är effektiva mot bladlöss. När du väljer ett insektsmedel, bör du överväga dess miljöpåverkan, liksom om det är säkert att använda på dina specifika växter. Insekticida såpor och oljor, som neemolja, kan vara särskilt effektiva mot bladlöss och tenderar att vara mindre skadliga för miljön och icke-målinsekter jämfört med mer traditionella insektsmedel.

Så här kan du använda ett insektsmedel mot bladlöss:

  1. Välj ett insektsmedel. Läs etiketten noggrant för att försäkra dig om att det är säkert att använda på dina specifika växter och att det är effektivt mot bladlöss.
  2. Följ instruktionerna på etiketten för att förbereda insektsmedlet. Detta kan innebära att blanda det med en viss mängd vatten.
  3. Applicera insektsmedlet på växterna, se till att du täcker alla delar av växten, inklusive undersidan av bladen.
  4. Upprepa behandlingen enligt instruktionerna på etiketten tills bladlössen är under kontroll.

4. Skär bort bladlössen

Beskärning av infekterade delar av växten kan hjälpa till att kontrollera bladlössens spridning, särskilt om angreppet är lokalt till en specifik del av växten.

Här är hur du kan beskära infekterade delar av växten:

  1. Identifiera de delar av växten som är mest angripna av bladlöss. Dessa kommer ofta att se skadade eller missfärgade ut.
  2. Använd en ren och vass trädgårdssekatör för att klippa bort de infekterade delarna. Se till att du skär under infektionsplatsen för att säkerställa att du tar bort alla bladlöss.
  3. Släng de klippta delarna ordentligt. Kom ihåg att inte kompostera dem eftersom detta kan sprida bladlössen till resten av din trädgård.
  4. Efter beskärningen, överväg att använda en såplösning eller ett insektsmedel för att behandla de kvarvarande delarna av växten och förhindra att bladlössen sprider sig igen.

Så blir du av med myggen

5. Naturliga avstötningsmedel mot bladlöss

Vissa växter fungerar som naturliga avstötningsmedel mot bladlöss eftersom de avger dofter som bladlöss inte gillar. Att plantera dessa kan hjälpa till att hålla bladlössen borta från dina övriga växter.

Här är hur du kan använda naturliga avstötningsmedel i din trädgård:

  1. Välj växter som fungerar som naturliga avstötningsmedel. Vissa exempel inkluderar vitlök, lök, lavendel, malört, pepparmynta och starka örter som rosmarin och salvia.
  2. Plantera dessa växter runt områden där du har sett bladlöss eller runt växter som du vet är särskilt känsliga för bladlusangrepp.
  3. Sköta om dessa växter precis som du skulle med några andra. De kommer inte bara hjälpa till att avvärja bladlöss, utan de kan också bidra till trädgårdens skönhet och erbjuda användbara köksörter.

Kom ihåg att även om dessa växter kan hjälpa till att avvärja bladlöss, är de inte en garanti för att bladlöss inte kommer att angripa andra växter i din trädgård. Använd dem som en del av en integrerad skadedjursbekämpningsplan tillsammans med andra metoder för bästa resultat.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!