Harar och rådjur är snälla, men de kan råka skada din trädgård.
Harar och rådjur är snälla, men de kan råka skada din trädgård. - Foto: Pexels

Håll stora skadedjur borta från trädgården – 6 enkla knep

Plågas din trädgård av stora skadedjur som förstör dina växter? Då finns det några enkla knep att ta till för att hålla dem borta.


1. Använd rätt staket

Ett effektivt staket är en grundläggande metod för att hålla större skadedjur som rådjur, kaniner eller andra djur borta från trädgården. Stakets höjd och design bör anpassas efter de specifika djur du försöker hålla borta. Ett staket som är minst 1,5 till 2 meter högt kan vara effektivt mot rådjur. Det är också viktigt att stakets nedre kant är väl förankrad i marken, så att djur inte kan gräva sig under det. Maskstorleken bör vara tillräckligt liten för att hindra mindre djur från att krypa igenom. Material som metallnät eller trä kan användas, och det finns också särskilda stängsel designade för vildkontroll.

2. Använd avskräckande medel

Det finns olika typer av repelleringsmedel som är utformade för att avskräcka skadedjur från att äta eller närma sig växter i trädgården. Dessa kan baseras på starka dofter eller smaker som djur inte tycker om. Vissa repelleringsmedel kan köpas i trädgårdsbutiker och är specifikt formulerade för vissa djur. Hemlagade lösningar kan också användas, som blandningar av vitlök, ägg, peppar och vatten som kan sprayas på växterna. 

Slipp klådan – här är växterna som myggen hatar

3. Använd rörelseaktiverade sprinklers

Rörelseaktiverade sprinklers är en innovativ lösning som kan avskräcka både stora och små skadedjur från din trädgård. Dessa enheter är kopplade till en rörelsesensor som aktiverar sprinklersystemet när ett djur närmar sig. Den plötsliga sprutan av vatten överraskar djuret och får det oftast att fly. Detta är en human metod som inte skadar djuret utan bara avskräcker det från att komma tillbaka. Rörelseaktiverade sprinklers kan placeras runt områden som är särskilt känsliga för djurintrång, och de kan justeras för att detektera olika storlekar av djur beroende på dina behov.

4. Köp buller- eller ljusavskräckande enheter

Buller- eller ljusavskräckande enheter är hjälpmedel som kan användas för att skrämma bort skadedjur från din trädgård. De kan vara särskilt effektiva mot nattaktiva djur som kan störas av oväntade ljus eller ljud. Ljudavskräckande enheter kan till exempel utsända högfrekventa ljud som är obehagliga för vissa djur men vanligtvis omärkbara för människor. Ljusavskräckande enheter kan använda blinkande ljus eller plötsliga ljusförändringar för att förvirra och avskräcka djur. Dessa enheter är ofta batteridrivna och kan placeras på strategiska platser i trädgården.

Rädda växterna – så blir du av med bladlössen

5. Plantera avskräckande växter

Vissa växter har egenskaper som naturligt kan avskräcka skadedjur från att närma sig din trädgård. Det kan röra sig om växter med taggar eller tornar, som rosor, eller växter som utsöndrar en stark doft som djuren inte tycker om. Exempel på sådana växter är lavendel, mynta och vitlök. Genom att plantera dessa växter i närheten av känsliga områden i trädgården kan du skapa en naturlig barriär som håller skadedjur på avstånd. Denna metod fungerar utan kemikalier och kan dessutom förbättra trädgårdens estetik och mångfald.

6. Ta bort lockbeten

Skadedjur lockas ofta till trädgården av lättillgänglig mat och skyddade boplatser. Genom att regelbundet rengöra trädgården och ta bort fallna frukter, grenar och annat skräp kan du minimera attraktionen för skadedjur. Se också till att täcka komposteringsområden ordentligt och förvara djurfoder på ett säkert sätt. Om skadedjuren inte hittar något att äta eller någonstans att gömma sig, är chansen större att de undviker din trädgård. Detta är en enkel och kostnadseffektiv metod som också kan göra din trädgård finare.

Läs mer här:

Gäster med 8 ben? Håll spindlarna borta – med 8 enkla knep

/
/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!