Det behöver inte vara svårt att hålla spindlarna i trädgården.
Det behöver inte vara svårt att hålla spindlarna i trädgården. - Foto: Illustration Nyheter24

Gäster med 8 ben? Håll spindlarna borta – med 8 enkla knep

Spindlar är bra att ha i trädgården, men kanske inte i huset. Här är åtta naturliga och enkla sätt att hålla de utanför dörren.


Spindlar kan vara skrämmande för många människor, och trots att de ofta är mer hjälpsamma än skadliga, föredrar de flesta av oss att de håller sig utanför våra hem. Det finns en mängd olika sätt att bekämpa spindlar, men många metoder innebär användning av omiljövänliga kemikalier. Lyckligtvis finns det också många naturliga metoder som kan hjälpa till att hålla spindlarna borta. Nyheter24 har samlat 8 av de bästa.

1. Använd citron mot spindlar

Spindlar är kända för att ogilla starka dofter, och citron är en av de dofter de tycker minst om. Du kan skära en citron i halvor och gnugga den över områden där spindlar ofta förekommer, såsom fönsterbrädor, dörrkarmar och andra öppningar. Dessutom kan du placera citronskal runt om i ditt hem, speciellt i hörnen där spindlar brukar gömma sig. Om du föredrar en mindre rörig metod, kan du prova att pressa citronsaft i en sprayflaska, späda ut den med lite vatten och spraya den på områden där du sett spindlar.

2. Spindlar tycker inte om vinäger

Vit vinäger är ett utmärkt naturligt spindelavvisande medel. Blanda lika delar vatten och vit vinäger i en sprayflaska och skaka väl. Spray denna lösning runt fönster och dörrar, längs väggar och basbrädor, och i alla andra hörn och vrår där spindlar kan gömma sig. Var försiktig när du sprayar vinäger, eftersom det kan skada vissa material och ytor. Det är alltid bäst att testa på ett diskret område först. Dessutom, eftersom vinäger har en stark doft, kan det ta lite tid för doften att avta.

Oönskad invasion? Så blir du av med lopporna i hemmet

3. Pepparmintolja funkar bra mot spindlar

Pepparmintolja är en annan stark doft som spindlar inte gillar. För att använda pepparmintolja som ett spindelavvisande medel, blandar du omkring 10-15 droppar olja med en liter vatten i en sprayflaska. Skaka blandningen väl och spraya sedan runt fönster, dörrar och andra platser där spindlar tenderar att dyka upp. Se till att spraya regelbundet, särskilt under spindelsäsongen, för att hålla doften stark och avskräckande. Även här bör du vara försiktig med vilka ytor du sprayar på, eftersom oljan kan fläcka vissa material.

4. Spindlar avskyr eukalyptus

Eukalyptusträd och buskar avger en stark doft som spindlar finner avskräckande. Om du har utrymme, kan du plantera eukalyptus runt ditt hus för att skapa en naturlig barriär mot spindlar. Om det inte är möjligt, kan du prova att använda eukalyptusolja inuti ditt hus. Blanda några droppar olja med vatten i en sprayflaska och spruta runt om i ditt hus, särskilt i områden där spindlar har observerats. Kom ihåg att eukalyptusolja är stark, så använd den försiktigt för att undvika hudirritation.

Slipp klådan – här är växterna som myggen hatar

5. Lavendel funkar också bra mot spindlar

Lavendel är en annan växt som spindlar inte gillar. Du kan plantera lavendel runt ditt hus för att avskräcka spindlar. Alternativt kan du använda lavendelolja som ett naturligt spindelavvisande medel. Blanda några droppar lavendelolja med vatten i en sprayflaska, och spraya blandningen i hörn, längs fönsterbrädor, och vid dörröppningar. Du kan också lägga torkade lavendelbuketter i garderober och andra mörka utrymmen där spindlar kan gömma sig.

Inget mer kliande! Så undviker du myggen – 8 enkla knep

6. Städa huset – det är spindelns mardröm 

En av de mest effektiva metoderna för att hålla spindlar borta är att hålla ditt hus rent och städat. Spindlar är ofta på jakt efter gömställen och mat, så om du städar regelbundet och minskar mängden skräp och damm i ditt hus, minskar du antalet platser där spindlar kan trivas. Särskilt bör du städa i hörnen, bakom möbler, i källaren och på vinden, där spindlar ofta gömmer sig. Det är också viktigt att dammsuga regelbundet för att ta bort spindelägg och spindlar.

7. Täta spindelsprickorna

Spindlar kan komma in i ditt hem genom små sprickor och hål runt fönster, dörrar, och i grunden av ditt hus. Genom att identifiera och täta dessa ingångar, kan du minska antalet spindlar som tar sig in i ditt hem. Du kan använda kiselbaserad tätningsmassa för att täta sprickor runt fönster och dörrar, och cement för att täta större sprickor i grunden av ditt hus. Det är också viktigt att kontrollera ditt hem regelbundet för nya sprickor eller hål som kan ha bildats.

Rädda växterna – så blir du av med bladlössen

8. Håll belysningen låg för att slippa spindlarna

Spindlar dras till ljus eftersom det attraherar deras byten, som flugor och andra små insekter. Genom att hålla utomhusbelysningen låg eller använda gula ljus som inte attraherar insekter, kan du minska antalet spindlar som dras till ditt hus. Inomhus kan du hålla belysningen låg i rum där spindlar ofta förekommer, och stänga gardiner eller persienner på kvällen för att minska mängden ljus som släpps ut.

/
Hem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det ska du ALDRIG göra när du städar

8 Apr, 23:08

Så lyckas du flippa bostäder för miljoner: "Du behöver en av tre saker..."

7 Apr, 14:31
Maria Friström, 43, har flippat bostäder för drygt 50 miljoner kronor. I en intervju med Nyheter24 ger hon sina bästa tips till den som vill börja ägna sig åt flipping. – Fastighetsinvestering är simple, but not easy, säger hon.

Här är raserna som hundtränaren aldrig skulle köpa: "De är elaka"

31 Mar, 13:33
Att välja hundras bör göras med omsorg, det tycker i alla fall hundtränaren Jess. I ett klipp på Tiktok med över 8 miljoner visningar listar hon tre hundraser hon själv aldrig skulle köpa. – Det säger nästan sig självt, men det här är inte en hund, det är en maskin.

Ge ALDRIG detta till din hund – enligt veterinären: “Dödlig förgiftning”

21 Mar, 23:15
Catarina Eliasson, som är legitimerad veterinär på Agria, berättar i en intervju med Nyheter24 vad du aldrig ska mata din hund med om den svalt något olämpligt.

Det ska du alltid göra om din hund ätit något konstigt – enligt veterinären

19 Mar, 21:59
Hundar kan vara väldigt snabba med äta upp saker, även sånt som inte är bra för dem. Catarina Eliasson, legitimerad veterinär på Agria, berättar i en intervju med Nyheter24 vad du alltid ska göra om din hund ätit något konstigt.

Det ska du ALDRIG ge din katt – enligt veterinären

19 Mar, 17:08
I dagarna gick veterinären Sara Molin ut på sin Instagram och uppmanade alla kattägare att sluta mata sina katter med torrfoder. Här får du veta anledningen!