Henric Jonsson, juridisk rådgivare på Konsument Europa, säger att det finns flera saker du ska tänka på för att identifiera företags bluff-recensioner på internet.
Henric Jonsson, juridisk rådgivare på Konsument Europa, säger att det finns flera saker du ska tänka på för att identifiera företags bluff-recensioner på internet. - Foto: Tim Aro/TT & Stella Pictures

Så avslöjar du bluffrecensioner – varningen: "Allvarligt"

Har du kikat in ett företags recensioner och omdömen på internet när du är på jakt efter något? Sannolikheten är då också relativt hög att du även stött på bluff-recensioner, utan att du vetat om det.


Att söka sig till internet när det är dags att införskaffa något nytt till dig eller hemmet är inget ovanligt nu för tiden. Inte heller om du vill ta reda på vilken restaurang i området som har bäst betyg, vilken affär som fått bäst recensioner eller vilket företag som har bäst service enligt tidigare kunder.

Dock är det fullt möjligt att du samtidigt nås av fejkade recensioner. Med bakgrund av det går nu Konsument Europa, som är en del av myndigheten Konsumentverket, ut och varnar för företagens tillvägagångssätt. 

MISSA INTE: Så luras du av bluff-sajter: ”Kriminella grupper”

När du kollar in ett företags recensioner är det inte ovanligt att nås av bluff-recensioner. Foto: Jenny Kane

Företag använder falska recensioner

Att nås av falska recensioner och betygsättningar är dock vanligare än man kan tro. Detta när företag använder bluff-recensioner på olika sätt för att locka kunder till sin verksamhet.

I en intervju med Nyheter24 säger Henric Jonsson, som arbetar som juridisk rådgivare på Konsument Europa, att det är allvarligt att falska recensioner cirkulerar på internet.

– Det är allvarligt. Konsumenter ska kunna lita på recensioner för att hitta bra och vettiga produkter. Det är jätteallvarligt när det införs som ett system för att vilseleda, säger han.

Även om Konsument Europa, som är en del av ECC-nätverket (European Consumer Centres Network), har svårt att säga hur utspridd företeelsen är, så finns det flera saker du kan tänka på. På så vis underlättar du för dig själv när du surfar på nätet och kan lättare identifiera vad som är en bluff-recension eller en äkta recension.

LÄS MER: Dyra varor "försvinner" från Sellpy – kunderna rasar: "Stöld"

Henric Jonsson arbetar som juridisk rådgivare på Konsument Europa. Foto: Konsumentverket

Så identifierar du bluff-recensionerna på internet

Vad ska man då ha i åtanke om man använder sig av företags recensioner? Enligt Jonsson finns det flera saker du bör känna till för att kunna uppmärksamma vad som är sant eller inte.

– Det är lite klurigt men vi har märkt att man ska uppmärksamma ett konstigt språk. Ser det ut att vara översatt av en maskin, en dator. Då kan det vara en varningsklocka. Bläddrar du igenom recensioner så kan man också se att samma ord och terminologi är identiska. Förekommer en ovanlig formulering många gånger kan det vara kopierat och postat igen, så det ska man vara uppmärksam på, säger han och fortsätter:

– Finns det ett foto på personen som skrivit recensionen och fotot ser väldigt professionellt ut så kan man bildsöka i webbläsaren. Vi har sett att dessa bilder kan vara genrebilder eller bilder på personer genererade av AI.

2022 kom dock ett stort regelbatteri där lagändringar infördes inom konsumentområdet, däribland inom marknadsföringslagen. Nu har företag ett ansvar att själva kontrollera och informera om att recensionerna faktiskt kommer från kunder som köpt varor eller tjänster, så att blivande kunder får rätt information och bild av verksamheten.

– Det är svårt att kontrollera men vi genomför granskningar. Vi har löpande omvärldsbevakning och utgår mycket från anmälningar som kommer in från konsumenter. Börjar det hopa sig runt ett företag eller en bransch så kan vi kolla specifikt på det, säger Jonsson till Nyheter24.

LÄS MER: Bedragare utger sig för att vara din bank – så skyddar du dig

Det finns flera saker du ska tänka på för att identifiera bluff-recensioner på nätet. Foto: Stella pictures

MISSA INTE: Bedragarnas sluga knep: Så kan du luras på Amazon och AliExpress

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!