- Foto: Larsen, Håkon Mosvold & Martina Holmberg / TT

Det här måste du göra direkt om du blir hackad

Att få tillbaka ett hackat konto på sociala medier kan vara en krångligt. Nyheter24 har pratat med Måns Jonasson, internetsäkerhetsexpert på Internetstiftelsen, som berättar hur du gör för att få tillbaka kontrollen över dina konton, när oturen är framme.


Bedrägerier och kapade konton på sociala medier har blivit allt vanligare. Och när du väl har fått ditt konto kapat så kan det vara svårt att få tillbaka det. 

Det finns sätt att skydda sig mot hackarna innan oturen är framme. Det kan exempelvis vara genom att välja ett starkt lösenord. Men trots det kan du råka ut för hackare ändå. Och när skadad väl är skedd behöver du vara både förberedd och snabb, så att du kan få tillbaka ditt konto. 

Nyheter24 har pratat med Måns Jonasson, internetsäkerhetsexpert på Internetstiftelsen, som berättar vad du behöver göra om ditt konto blir hackat.

Så märker du om ditt konto har blivit kapat

Det kan ofta vara svårt att veta om du har fått ditt konto hackat. Det är väldigt vanligt att du inte märker något alls till en början.

– Det första varningstecknet är att vänner och bekanta hör av sig för att de fått skumma meddelanden från ditt konto, eller sett konstiga postningar från dig. Andra tecken kan vara att du märker konstig aktivitet på ditt konto, till exempel att du blivit utloggad från alla enheter och måste logga in på nytt, säger Jonasson.

Olika sociala medier. Foto: Janerik Henriksson/TT

MISSA INTE: De värsta lösenorden du kan ha – hackarna knäcker dem på 1 sekund

Detta måste du göra om du blir hackad

När du märker att ditt konto har blivit hackat behöver du agera snabbt. Då är det första du behöver göra att återställa kontot. 

– Om hackarna har hunnit långt så kan det hända att de har bytt lösenord på ditt konto så du inte kommer in själv. Då måste du återställa lösenordet och få möjligheten att skapa ett nytt via din mejl. 

Han fortsätter:

– När du väl kommit in i ditt konto igen ska du först av allt byta lösenord direkt, och sedan hitta listan över inloggade enheter som finns på ditt konto. Där kan du sparka ut alla inloggade datorer eller mobiler som inte är dina.

LÄS MER: 

Mikael hackade Willys-kassor med USB-minne: "Blev förvånad"

Så identifierar du lättast ett bluffmejl – tecknet att hålla utkik efter

Så får du mobilen att ladda snabbare – 3 hacks att lägga på minnet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!