Skansen-Jonas kommenterar det virala "krokodil"-klippet.
Skansen-Jonas kommenterar det virala "krokodil"-klippet. - Foto: Twitter/@HavaForum och Janerik Henriksson/TT

Skräckinjagande videon påstås föreställa reptilinvasion på strand

Vad som ser ut som scener från en skräckfilm sprids just nu på sociala medier. I det virala klippet syns hundratals krokodiler ta över, vad som ser ut som en strand, i Brasilien. Nyheter24 frågade Skansen-profilen Jonas Wahlström om vad det här fenomenet kan tänkas innebära.


Har du drömt om att besöka en av Brasiliens berömda stränder? Då kan en viral video möjligtvis fått dig att tänka om. Klippet som delas på sociala medier föreställer, vad som påstås vara, hundratals krokodiler som sprider ut sig över en hel strand

Det är oklart vem som filmade det ursprungliga klippet, men den dök upp på diverse onlineplattformar den 25 augusti. Nästan en månad senare började påståenden göras på sociala medier att fenomenet ska ha skapat panik bland lokalbefolkningen, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP. 

Virala klippet påstås visa hundratals krokodiler på strand i Brasilien

“I Brasilien har en invasion av flera hundra, till och med tusentals, krokodiler översvämmat en av stränderna, och lokalbefolkningen har panik”, skriver Twitter-användaren Ken Rutowski till sina 700 000 följare. 

Enligt bland annat AP ska videon vara filmad i Pantanal som är världens största våtmarksområde som sträcker sig mellan Brasilien, Bolivia och Paraguay.  

De experter som AP har pratat med menar att det rör sig om ett flertal felaktiga påståenden som nu sprids tillsammans med videon. För det första är det så kallade kajmaner i videoklippet, och för det andra är det inget som är särskilt ovanligt med det här beteendet hos reptilerna i fråga. Det ska vara något som inträffar varje år under torrperioden i Pantanal. Dessutom är det troligtvis en flodstrand, snarare än en strand vid havet. 

Skansen-Jonas om virala klippet: "Föreställer kajmaner"

Nyheter24 frågade Skansen-profilen Jonas Wahlström om hans teorier kring den virala videon, och även han förklarar att det här inte är några särskilt överraskande bilder. 

– Det här föreställer en väldigt stor ansamling av kajmaner, alltså sydamerikanska krokodiler nere i Pantanal, och de är faktiskt kända för att finnas i sådana mängder just där, förklarar han och fortsätter: 

– Man ser väl att de här inte är så väldigt gamla och väldigt stora, utan det kläcks väldigt många vid samma tillfälle och då finns de i sådana stora mängder innan de börjar sprida ut sig för att hitta sina egna revir ute i vildmarken, säger han till Nyheter24. 

Hör Skansen-Jonas berätta om det virala klippet i spelaren ovan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00