Uppmaningen: Håll förskolebarn hemma
Allt fler spädbarn blir smittade med RS-viruset. Arkivbilder. - Foto: Heiko Junge NTB/TT

Uppmaningen: Håll förskolebarn hemma

Flera regioner slår larm om RS-virus och vill att föräldrar håller förskolebarn hemma. Samtidigt blir sjukhusens akutmottagningar överfulla runt om i landet.


Just nu är det många olika smittor som härjar i samhället. Det är fortfarande en smittspridning av covid-19, influensan och RS-viruset. Folkhälsomyndigheten uppmanar sjuka till att inte gå till jobbet efter julledigheten.

Håll förskolebarnen hemma

Nu slår flera regioner larm om RS-virus och vill att föräldrar håller förskolebarn hemma.

– Vi måste skydda de minsta, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till Aftonbladet. 

Trippelsmittan fortsätter att sprida sig i Sverige och sjukhusen larmar om överfulla akutmottagningar.

Hög smittspridning

Spridningen av RS-virus bland små barn är hög i stora delar av landet. Ofta smittas de yngre barnen av sina syskon som går på förskola

Nu uppmanar flera regioner föräldrar med spädbarn upp till sex månader att hålla äldre syskon hemma från förskolan. I ett försök att hindra smittspridningen.

Rekommendationen gäller bland annat i Västra Götalandsregionen.

– Framförallt är det de yngsta barnen som kan blir väldigt sjuka i RS, och det gäller att försöka skydda dem på bästa sätt och det här är ett sätt att minska risken att smittan kommer in i familjen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till tidningen. 

Ett av flera råd

Rådet infördes den 13 december och skulle gälla till och med helgen, men förlängs till och med den 22 januari eftersom smittspridningen fortsatt är så pass hög.

Men Thomas Wahlberg vill poängtera att detta är ett bland flera råd. Andra rekommendationer för föräldrar med spädbarn i familjen är att inte träffa personer som är förkylda och att vara noggrann med handhygienen. Om det är kalas eller fest så ska man tänka extra noga på att man inte behöver röra vid det lilla spädbarnet. 

Folkhälsomyndigheten: Stanna hemma

Samtidigt vädjar Folkhälsomyndigheten till svenska folket att stanna hemma om man är sjuk för att inte bidra till ännu mer smittspridning av RS, influensa och covid.

– I nästa vecka är det många som återgår till sina arbetsplatser efter ledigheten och skolorna startar igen, och därför är det viktigt att vi alla hjälps åt nu. Du som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00