Har du koll på vad som gäller för en elsparkcykel som körs i trafiken?
Har du koll på vad som gäller för en elsparkcykel som körs i trafiken? - Foto: Johan Nilsson/TT och Henrik Montgomery/TT

Viktiga detaljen på din elsparkcykel kan kosta dig miljoner: "Ett brott"

Äger du en elsparkcykel? Då bör du kolla upp om den är laglig att köra i trafiken i Sverige, annars kan det komma att stå dig dyrt vid händelse av olycka, enligt prylsajten M3.


Reglerna som gäller för elsparkcyklar – deras maxhastighet och motoreffekt – varierar runtom i Europa, enligt prylsajten M3.

Ofta sätts en hastighetsbegränsning till mellan 20 och 25 kilometer i timmen och den maximala motoreffekten regleras ofta till 500 eller 1000 watt. 

I Sverige ser det dock annorlunda ut: här är det 250 watt som gäller som maximal motoreffekt. Detta innebär, enligt M3, att många av de mest populära elsparkcyklarna i Sverige är utformade efter andra regler och att de därmed inte får köras i svensk trafik.

Stora ekonomiska risker med otillåtna elsparkcyklar 

Och att köra på en elsparkcykel, med högre motoreffekt än den tillåtna, kan stå en dyrt om man orsakar en olycka, rapporterar M3. Som förare av en sådan elsparkcykel kan du nämligen bli skyldig miljonbelopp.

– Det finns generellt sett ingen övre beloppsgräns när det gäller skadestånd. Om elsparkcykeln omfattas av hemförsäkringens ansvarsförsäkring kan man få ersättning upp till 5 miljoner kronor. Om man åker på en olaglig elsparkcykel så omfattas den inte av något försäkringsskydd och dessutom gör man sig skyldig till ett brott som kan få straffrättsliga konsekvenser, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, till sajten.

Om en elsparkcykel som inte lever upp till de svenska reglerna blir stulen kan det också, enligt Franzén, vara svårt att få ersättning från försäkringsbolagen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!