- Foto: Fredrik Sandberg/TT & Johan Nilsson/TT

Svinpesten härjar – kommer vi få någon julskinka?

Julskinkan har sedan länge funnits med på julbordet. Men kommer vi få någon julskinka i år när svinpesten härjar i Sverige? Nyheter24 har pratat med lantbrukaren och grisproducenten Marit Wirén Toll.


Den 6 september konstaterades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige. Det är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. 

Hur den kom till Sverige är i nuläget inte känt.

Svinpest i Sverige – restriktioner, människa, djur och symptom.

Kommer vi få någon julskinka i år? 

Lantbrukaren och grisproducenten Marit Wirén Toll har en gård med 5 000 grisar utanför Västerås, bara några mil ifrån Fagersta där den afrikanska svinpesten först bröt ut. 

– Tillgången på svensk gris i framtiden beror helt på hur denna situation utvecklar sig, säger Marit Wirén Toll, till Nyheter24

Hon har själv inget konstaterat fall av svinpest hos sina grisar men oroar sig ändå för risken att smittade vildsvin ska dyka upp närmare hennes gård eller på andra platser i landet. 

– Stöttar konsumenten oss producenter genom att fortsätta köpa svenskt fläskkött och att allmänheten respekterar myndigheternas restriktioner att inte vistas i skog och mark i smittområdet så finns goda förutsättningar att vi kommer ha svensk julskinka många jular framåt, säger Marit Wirén Toll.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00