Tisdag 30 Nov
Stockholm

Vi måste våga lyfta fram det som finns "mellan benen"

Vi måste lyfta fram fittan för att minska det tabu som finns.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Emma Lindström är praktikant på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m

Vet du hur en fitta ser ut egentligen? Det flesta svarar nog ja på den här frågan. Tyvärr tror jag att många som gör det ljuger. Det är synd för fittor något väldigt fint. Själv har jag fittkonst i mitt kök i form av en kylskåpsmagnet. Den är typ två centimeter stor, rosa och har en pärla där klittan är. Precis som de brukar se ut har min magnet inre och yttre blygläppar.

I den feministiska rörelsen är det vanligt med olika typer av fittkonst. Det finns videos, foton och målningar. Konst kan betyda mycket men en del av poängen med den här typen av är förstås att minska tabut rörande det där som finns mellan benen.

Vissa blir provocerade och menar att det inte alls är något problem att prata om det här könsorganet. Jag är ledsen, men jo, det är ett stort problem. Just att prata om det är extra svårt eftersom många inte ens vet vad de ska kalla det. Kärt barn har många namn och här är det visst någon som fått för lite kärlek för det saknas ett givet namn. Det är vanligt att kalla det "mellan benen" och på så vis slippa använda någon av de värdelösa benämningar som finns. Eller för att det helt enkelt är för pinsamt. Ordet "fitta" är för en del ett vidrigt ord.

Det vore trevligt om vi kunde ha lika avslappnad inställning till fittor som vi har till kukar. Ett steg i rätt riktning vore om det inte blir ramaskri när målningar på skolor avtäcks. Som när Carolina Falkholts konstverk på en gymnasieskola täcktes över. De flesta tog sig ut genom en fitta när de föddes – de klarar nog av att exponeras för en målning av samma kroppsdel några år senare.

När en fitta syns i dag tänker vi direkt på sex. Det gäller allmänt för kvinnokroppen som ständigt förknippas med sex. En väg mot en avdramatisering av könet är att vi tvingas vänja oss. Låt fittkonsten få komma fram. Den borde få kliva ut ur de feministiska rummen och ta plats i finrummen. Så länge människor reagerar som om det är något vulgärt behövs den. Först när vi är lika likgiltiga inför fittsymboler som vi är inför midsommarstången, nakna statyer med kuk och Washingtonmonumentet är vi hemma.

Fram till dess kommer jag fortsätta låta mina gäster generat titta bort från mitt kylskåp.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt