Feminism

Feminism är ett samlande begrepp för olika typer av politiska och ideologiska synsätt. 


Olika typer av feminism kan skilja sig mycket från varandra, men det gemensamma draget är att man anser att kvinnor och män bör ha lika rättigheter och att orättvisor mellan könen ska uppmärksammas på olika sätt. 


Begreppet feminism myntades i Frankrike under sent 1800-tal, men rörelsen kan spåras längre bakåt än så. Genom historien har det funnits mängder av män och kvinnor som på olika sätt uppmärksammat orättvisor baserade på kön, men den brittiska filosofen Mary Wollstonecraft (1759-1797) brukar ses som en av de tidiga moderna feministerna. 


1792 skrev Wollstonecraft "Till försvar för kvinnans rättigheter", som idag ses som en grundtext inom feminismen. 


Några av grundideologierna inom feminism beskrivs i korthet här:


Radikalfeminism, som går ut på att män och kvinnor behandlas olika av samhället och att detta måste förändras strukturellt. 


Liberal feminism, som menar att kvinnor och män bör ges lika rättigheter ekonomiskt och juridiskt. 


Särartsfeminism, som menar att män och kvinnor är biologiskt olika – kvinnor och män är lika mycket värda men bra på olika saker och ska därför komplettera varandra. 


Queerfeminism, som menar att både könet och sexualiteten är en social konstruktion. 

Emma Watson.
Emma Watson jobbar hårt för kvinnors rättigheter. Bildkälla: Jordan Strauss/TT
26 Aug, 08:44
Färre men längre konstutställningar – så ser det ut på allt fler museer både i Sverige och internationellt. Nationalmuseum och Moderna Museet är några av dem som hushållar med storsatsningarna.
23 Jul, 07:34
Efter flera år med vänsterstyre går Spanien till parlamentsval. Mätningar pekar på att premiärministern Pedro Sánchez kan förlora makten. Det som händer i dag kommer inte bara att vara viktigt för oss, utan för hela Europa, säger han till medier på valdagen.
19 Jul, 11:08
Är Barbiedockorna förminskande eller tvärtom stärkande? Frågan ställs av The Guardians kritiker som efter att ha sett filmen "Barbie" menar att regissören Greta Gerwig och hennes medmanusförfattare Noah Baumback lutar åt det senare. Guardian ger filmen tre av fem möjliga i betyg och frågar sig om Gerwigs feminism är förklaringen till att hon ger de bästa replikerna till Ryan Gosling som spelar den könlöse Ken?
2 Jul, 06:02
Brigitte Bardot är en av alla tiders mest kända sexsymboler. Numera är den pensionerade skådespelaren mer känd för sina högerextrema åsikter och sin djuraktivism. Men Julia de Nunez vill gestalta den unga aktrisens mod, i den franska tv-serien ”Bardot”.
23 Maj, 07:04
Något mer än hälften av statsråden i Ulf Kristerssons (M) regering kallar sig feminister, visar Ekots genomgång. Andra anser att det är "problematiskt".
24 Apr, 11:52
Som 34-åring blev socialdemokraten Sanna Marin Finlands yngsta statsminister någonsin och vid sin sida hade hon ett kabinett med fem kvinnliga medarbetare. Nu skildras deras arbete i en ny dokumentärserie på HBO Max.
13 Apr 2021, 11:03
Idag är det Knytblusens dag. Men hur blev knytblusen en feministisk symbol och vad var Sara Danius roll i det hela? Nyheter24 har svaret!
18 Jul 2019, 15:08
Designern Laila Laurels har designat en stol som ska motverka "manspreading" – nu prisbelönas hon. Läs mer på Nyheter24.se!
8 Mar 2019, 10:04
8 mars är internationella kvinnodagen. Men ska man säga grattis då? Läs mer om varför du kanske inte ska säga grattis på kvinnodagen.
26 Maj 2018, 13:33
Alexis Frulling fastande på film när hon hade sex på en festival. Nu berättar hon om känslorna när hon blev viral och varför hon inte är stolt men inte skäms eller ångrar det som hände.
5 Apr 2018, 11:52
Susanne Delastacia: "Jag önskar att det fanns fler män som Lennart. Män som har modet att prata med och påverka andra män i positiv riktning. Då skulle fler lyssna."
27 Mar 2018, 11:27
Fredrik Thool: "Feminismen är medfött skev i sitt synsätt på män, eftersom att den alltid tagit och fortfarande enbart tar, utgångspunkt i kvinnliga perspektiv."
21 Mar 2018, 17:26
Har du känt att du har svårt att hänga med när du pratar med en feminist? Här är en lista på ord och förklaringar som kan förekomma. Läs!
19 Mar 2018, 10:33
Philip Stenberg: "Jag ser videor dagligen om hur kvinnor är förtryckta och att det är så synd om dem för att de har det svårare än oss män. Jag som man kan säga att det är tvärtom."
15 Mar 2018, 11:48
Maya Mbog Rosén: "Zara Larssons succé har gett henne en massiv plattform och en stor skara trogna fans. Med detta följer ansvar. Det ansvaret har inte Zara Larsson tagit."
8 Mar 2018, 10:18
Rebecca Weidmo Uvell: "Jag blir alltid irriterad 8 mars. För särskilt den dagen ägnas åt att utmåla alla kvinnor som någon slags hjälplösa offer och jag är hjärtligt less på det."
20 Feb 2018, 10:17
Carissa Düring: "Genom att prata om kvinnorelaterade frågor gör vi feminismen föga intressant för män. Det går så långt att många män inte bara är likgiltiga inför feminismen utan aktivt känner att de förlorar på den."
29 Jan 2018, 13:59
Är USA:s president Donald Trump feminist? Det svarade han bland annat på i en intervju med Piers Morgan under World Economic Forum. Men det var inte allt han berättade, han pratade även om sina matvanor.
5 Dec 2017, 10:58
Daniel Nadj: "Men den som verkligen värnar om jämlikhet mellan könen kan inte utgå från kollektiva kategorier".
22 Nov 2017, 11:14
Karolina Korkis​: "Ja, jag kan vara syrian och feminist. Jag har tröttnat på tankesättet som vissa män från Mellanöstern har."

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.