MSB varnar för ökad brandsrisk.
Förhöjd brandsrisk till helgen. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Karl Melander/TT

MSB varnar – förhöjd brandrisk till helgen

I flera kommuner runtom i landet råder det redan eldningsförbud – men fram emot helgen ser situationen ut att bli ännu värre. Det meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


På flera håll i landet väntas temperaturer uppemot 26-30 grader under kommande dagar, något som SMHI utfärdat. 

I samband med detta höjs också risken för bränder i skog och mark. Från och med torsdag kan det komma att röra sig om en klass 1-varning. 

– Nu kommer en period av värme, som ser ut att hålla i sig fram till början av nästa vecka, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI, till SVT.

Blir inte som ifjol

Britta Ramberg, biträdande chef för insatser på MSB, tror dock inte att förra årets situation med många och svåra skogsbränder kommer att återupprepa sig. 

– Jag har svårt att se att det blir samma läge som förra året, både på grund av vädret men också för att beredskapen är bättre. Men självklart finns det en risk, säger hon till SVT.

Beredskapen har bland annat höjts genom att fler helikoptrar som kan vattenbomba står tillgängliga. För tillfället har man sex helikoptrar i full beredskap, vilken innebär att de kan vara i luften inom 90 minuter. 

– Vi tar beslut utifrån det aktuella dagsläget var i landet helikoptrarna ska placeras ut. Just nu har vi två i Luleå och fyra kvar i Västerås, förklarar hon vidare.

Utbildningsplatserna för brandmän har också blivit fler – och antalet skogsdepåer med extra utrustning har ökat.

Att tänka på

Det är så kallad skogsbrandssäsong fram tills i september, och det finns en del som kan tänka på som privatperson. 

– Det är bra att hålla koll på om det råder eldningsförbud där man bor. Det går bra att grilla på sin tomt, men man bör vara försiktig med engångsgrillar till exempel. Sen gäller sunt förnuft och stor försiktighet, säger Britta Ramberg till SVT.

Mer nyheter: Mångmiljonsatsning: Kampanjen "Gilla gris" ska få fler unga att äta kött 

/
MSB
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för skogsbränder?
Tack för din röst!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00