Onsdag 30 Nov
Stockholm

Adolf Hitler

Adolf Hitler är namnet på den österrikisk-tyska politikern och ordföranden i Nationalsocialistiska arbetarpartiet (tyska: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP), vilket allmänt är känt som Nazistpariet, åren 1921-1945. Hitler var rikskansler i Tyskland 1933-1945 och ledare och diktator 1934-1945.


Hitler föddes 20 april 1889 i Braunau am Inn, Österrike-Ungern (nuvarande Österrike) och dog 30 april 1945 i Berlin, Tyskland till följd av självmord efter att ha förlorat andra världskriget.

Han ville föra politik som skulle utvidga det ‘’tyska livsrummet’’. Detta skulle göras genom anslutningen till Österrike och invasionerna av Tjeckoslovakien och Polen, vilket anses vara orsaken till att andra världskriget bröt ut den 1 september 1939. Under tiden Hitler ledde infördes antisemitiska raslagar där ett organiserat folkmord genomfördes på miljontals judar och romer, och även homosexuella, utvecklingsstörda och politiska motståndare i stora koncentrationsläger. Ambitionen var att skapa ett ariskt rike.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.