Fredag 1 Jul
Stockholm

Annie Lööf

Annie Lööf är en svensk politiker och Centerpartiets partiledare sedan 2011. 


Hon föddes 16 juli 1983 i Värnamo och växte upp i byn Maramö en bit därifrån. Numera bor hon i en villa i Nacka utanför Stockholm med maken Carl-Johan Lööf. I september 2015 fick paret sitt första barn, dottern Ester.


Under uppväxten var Annie målvakt i IFK Värnamos damfotbollslag. Efter gymnasiet, som hon lämnade med högsta betyg i samtliga ämnen, började hon engagera sig partipolitiskt.


Hösten 2001 blev Annie medlem i Centerpartiet och efter gymnasiet anställdes hon som valombudsman för Centerpartiets Ungdomsförbund i Jönköpings län.


2002 tilldelades Annie Dag Hammarskjöldsstipendiet för sitt engagemang för internationella miljö- och fredsfrågor.


Efter anställningen i ungdomsförbundet började Annie studera juridik och 2011 tog hon juristexamen vid Lunds Universitet.


Under mandatperioden 2006-2010 var Lööf Sveriges yngsta riksdagsledamot.


23 september 2011 valdes Annie Lööf till ny partiledare för Centerpartiet efter Maud Olofsson. I den vevan blev hon dessutom partiets yngsta ordförande någonsin.


Annie är aktiv på Twitter under namnet @annieloof.


I oktober 2015 släppte RMH-medlemmen Erik Lundin sin debutsingel "Annie Lööf".


Annie valde att tolka låten som en hyllning och skröt stolt om den i sociala medier. Men i själva verket är "Annie Lööf" bara slang för pengar.


– På riktig stockholmssvenska brukade man säga löv till pengar vilket jag tycker är fett nice. Och röding är ju slang för 500-lappen och Annie Lööf har rött hår, sa Erik Lundin i en intervju med Nyheter24 i samband med att den pinsamma missen upptäcktes.

Annie Lööf
Annie lööf, bildkälla: Claudio Brescian
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.