Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annie Lööf

Annie Lööf är en svensk politiker och Centerpartiets partiledare sedan 2011. 


Hon föddes 16 juli 1983 i Värnamo och växte upp i byn Maramö en bit därifrån. Numera bor hon i en villa i Nacka utanför Stockholm med maken Carl-Johan Lööf. I september 2015 fick paret sitt första barn, dottern Ester.


Under uppväxten var Annie målvakt i IFK Värnamos damfotbollslag. Efter gymnasiet, som hon lämnade med högsta betyg i samtliga ämnen, började hon engagera sig partipolitiskt.


Hösten 2001 blev Annie medlem i Centerpartiet och efter gymnasiet anställdes hon som valombudsman för Centerpartiets Ungdomsförbund i Jönköpings län.


2002 tilldelades Annie Dag Hammarskjöldsstipendiet för sitt engagemang för internationella miljö- och fredsfrågor.


Efter anställningen i ungdomsförbundet började Annie studera juridik och 2011 tog hon juristexamen vid Lunds Universitet.


Under mandatperioden 2006-2010 var Lööf Sveriges yngsta riksdagsledamot.


23 september 2011 valdes Annie Lööf till ny partiledare för Centerpartiet efter Maud Olofsson. I den vevan blev hon dessutom partiets yngsta ordförande någonsin.


Annie är aktiv på Twitter under namnet @annieloof.


I oktober 2015 släppte RMH-medlemmen Erik Lundin sin debutsingel "Annie Lööf".


Annie valde att tolka låten som en hyllning och skröt stolt om den i sociala medier. Men i själva verket är "Annie Lööf" bara slang för pengar.


– På riktig stockholmssvenska brukade man säga löv till pengar vilket jag tycker är fett nice. Och röding är ju slang för 500-lappen och Annie Lööf har rött hår, sa Erik Lundin i en intervju med Nyheter24 i samband med att den pinsamma missen upptäcktes.

Annie Lööf
Annie lööf, bildkälla: Claudio Brescian