Stockholm

Annie Lööf

Annie Lööf är en svensk politiker och Centerpartiets partiledare sedan 2011.


Klart: Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet


Den 15 september 2022 meddelade Annie Lööf sin avgång på en pressträff.


– Jag står här med rak rygg. Jag står här med samma värderingar som jag hade för två år sedan, för elva år sedan och i går, sa Annie Lööf under pressträffen.


När hon kommer lämna posten är inte klart, och beror på hur lång tid partiet behöver för att genomföra en ordnad rekrytering av en efterträdare. Själv ser Lööf fram emot att få umgås mer med familjen när tiden som partiledare är över:


– Jag kommer inte sakna att alltid vara på gång, jag tror inte jag har haft en semester under de här åren när jag inte blivit avbruten. Jag önskar att jag får en lite mer normal vardag tillsammans med min familj.


Annie Lööfs familj: Maken Carl-Johan och barn


Annie Lööf föddes 16 juli 1983 i Värnamo och växte upp i byn Maramö en bit därifrån. 

Numera bor hon i en villa i Nacka utanför Stockholm med maken Carl-Johan Lööf. I september 2015 fick paret sitt första barn, dottern Ester. De har även dottern Saga ihop.


Så blev Annie Lööf Centerpartiets yngsta partiledare någonsin


Under uppväxten var Annie Lööf målvakt i IFK Värnamos damfotbollslag. Efter gymnasiet, som hon lämnade med högsta betyg i samtliga ämnen, började hon engagera sig partipolitiskt.


Hösten 2001 blev Lööf medlem i Centerpartiet och efter gymnasiet anställdes hon som valombudsman för Centerpartiets Ungdomsförbund i Jönköpings län.


År 2002 tilldelades Annie Lööf Dag Hammarskjöldsstipendiet för sitt engagemang för internationella miljö- och fredsfrågor.


Efter anställningen i ungdomsförbundet började hon studera juridik och 2011 tog hon juristexamen vid Lunds Universitet.


Under mandatperioden 2006-2010 var Lööf Sveriges yngsta riksdagsledamot.


Den 23 september 2011 valdes Annie Lööf till ny partiledare för Centerpartiet efter Maud Olofsson. I den vevan blev hon dessutom partiets yngsta ordförande någonsin.


Lööf är aktiv på Twitter under namnet @annieloof.


Här kan du läsa alla Nyheter24:s artiklar om Annie Lööf!


Annie Lööf
Annie Lööf (C). Bildkälla: Claudio Bresciani/TT
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.