Fredag 18 Jun
Stockholm

Annika Strandhäll

Annika Strandhäll är Sveriges socialförsäkringsminister och chef för Socialdepartementet sedan 3 oktober 2014.


I samband med Gabriel Wikströms sjukskrivning är hon även tillförordnad folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.


Hon föddes 30 april 1975 och växte upp i Göteborgsförorten Bergsjön. Efter gymnasiet studerade hon psykologi och sociologi på universitetet.


På sitt CV kan Annika bland annat skryta med att ha arbetat med arbetsmarknadsprojekt i Göteborgs stad och som förbundsordförande för SKTF Göteborg, senare Vision.


Under 2007-2008 studerade Annika arbets- och organisationspsykologi vid Göteborgs universitet.


Hon har sagt sig vara mycket engagerad i frågor som rör jämställdhet och strukturella löneskillnader. Hennes taxerade inkomst för 2015 var drygt 1,5 miljoner kronor.


2016 var ett år då det stormade mycket kring Strandhäll.


I början av 2016 uppmärksammades Annika Strandhäll i samband med en granskning av Kommunal. Strandhäll hyrde en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision. Samtidigt ägde hon sedan mer än tre år tillbaka en villa i skärgården.


I oktober samma år skrev Annika på Facebook att hon hade "tänkt tanken" att rösträtten för män i USA borde omprövas. Ett uttalande som upprörde många kränkta män, bland annat Moderaternas digitala kommunikatör Delmon Haffo.


I ett direktsänt TV-klipp riktade sig Haffo till Strandhäll och sa "dra åt helvete din hora" om hennes kommentar om mäns rösträtt. Han fick sparken bara några timmar senare.


Annika är sambo med Thomas Wolf. Hon har två döttrar och en bonusson.


På Twitter är Annika Strandhäll aktiv under namnet @strandhall.

Visa resten ↓