Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kristersson: Hade gärna sett 18-årsgräns

Det råder oenighet mellan Tidöpartierna och splittring inom både S och M. Trots det har riksdagens socialutskott nu skickat vidare det omstridda förslaget om könstillhörighet för omröstning. Jag hade gärna själv sett en 18-årsgräns, säger statsminister Ulf Kristersson (M).


Fakta: Den nya lagen

Det nya förslaget innebär innebär att dagens könstillhörighetslag delas upp i två nya lagar.

En lag som berör juridiskt kön, där åldersgränsen för att få byta föreslås sänkas från 18 till 16 år (med målsmans godkännande). Det ska inte heller behövas en könsdysforidiagnos, utan det ska räcka med en vårdkontakt innan.

Den andra lagen handlar om den kirurgiska processen, där den största förändringen blir att det inte längre ska krävas ett godkännande från Socialstyrelsen.

Sex av åtta riksdagspartier i socialutskottet beslutade under torsdagen att skicka förslaget om en ny könstillhörighetslag till omröstning i kammaren.

Endast KD:s och SD:s ledamöter är emot. Men det saknas inte kritik även från annat håll. Till exempel är S-kvinnor med Annika Strandhäll i spetsen emot.

Kvinnoförbundets kritik går bland annat ut på att antalet könsdysforidiagnoser har ökat lavinartat de senaste tio åren, och att det inte är helt klarlagt vad det beror på.

"Väcker känslor"

Även de tidigare S-ministrarna Margot Wallström och Margareta Winberg har uttryckt missnöje med lagen i en debattartikel i Expressen.

S-ledaren Magdalena Andersson säger att frågan väcker mycket känslor.

— Det här är en svår fråga. Det finns personer i vårt parti som tycker att den här lagen går för långt, det finns personer som tycker att den här lagen inte alls går tillräckligt långt, säger hon.

Enligt S-ledamoten Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet, är dock en bred majoritet inom S för förslaget.

— Jag är övertygad om att det kommer att visa sig att det här förslaget är långt ifrån så radikalt som debatten många gånger ger en bild av, säger han.

Det var L och M som i höstas rundade regeringen genom att väcka frågan som ett utskottsinitiativ. Trots det har det även inom M funnits tveksamheter.

Håller linjen

Statsminister Ulf Kristersson säger till journalister i riksdagen på torsdagen att M står bakom förslaget, men att "många nog" likt han själv gärna hade sett en högre åldersgräns för att byta juridiskt kön.

— Jag hade gärna själv sett en 18-årsgräns, och därmed inte blandat in föräldrar i frågan, men nu är det det här förslaget som ligger på riksdagens bord, säger han.

Det nya förslaget sänker åldern från 18 till 16 år (med målsmans godkännande).

Enligt SVT var också Moderaternas linje på partistämman 2023 att 18-årsgränsen borde kvarstå.

På frågan hur hårt partipiskan viner svarar Kristersson att de flesta partier brukar se till att hålla den gemensamt bestämda linjen.

— Det är inget unikt för den här frågan. Sedan vet alla att ytterst är det alltid varje enskild ledamot som tar ställning, säger han.

Den 17 april väntas riksdagen rösta i frågan.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!